U trendu

Jednostavna jutarnja navika uz koju ćete smršati

Ako muku mučite s kilogramima, pokušajte da odmah nakon buđenja provedete nešto vremena na otvorenom i uživate u suncu. Na taj način ćete smršati, sugeriše najnovije američko istraživanje.

Stručnjaci sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Nortvestern zatražili su od 54 ispitanika, prosečnog uzrasta od 30 godina, da nose monitor oko zgloba koji je merio njihovu izloženost jutarnjim zracima sunca.

Isto tako, ispitanici su vodili dnevnik ishrane sedam dana za redom, u koji su beležili koliko su kalorija tog dana konzumirali. Ustanovljeno je da su osobe koje su provodile više vremena na jutarnjem suncu imale niži indeks telesne mase, nezavisno od nivoa svoje aktivnosti tokom dana, uzrasta ili unosa kalorija.

Stručnjaci tvrde da je izlaganje ranojutarnjem suncu, za razliku od onog kasnije tokom dana, impuls sa kojim se naš unutrašnji bioritam sinhronizuje.

To olakšava stvaranje rutine spavanja, što pomaže učinkovitijem funkcionisanju metabolizma. Naravno, što je metabolizam brži, to i lakše gubimo suvišne kilograme. Kao drugi razlog, istraživači navode kvalitet jutarnje svetlosti: ona je jača nego popodnevno svetlo jer sadrži više plave svetlosti. Upravo ovi plavi zraci imaju najjači uticaj na naš bioritam, piše Ordinacija.hr.

Koliko je vremena potrebno da provedete na jutarnjem suncu?

Probajte da svoju jutarnju kafu popijete na balkonu ili terasi – dovoljno je 20 do 30 minuta sunčevih zraka između 8 sati ujutro i podneva. Najbolje od svega je to što je toliko vremena dovoljno da bi naše telo sintetizovalo vitamin D iz sunčevih zraka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)