U trendu

Kako skinuti salo sa stomaka

Imati ravan stomak i "pločice na stomaku" san je mnogih ljudi. A, ako ste u srednjem dobu, iza sebe imate trudnoće, previše pojedene hrane i previše popijenih piva, verovatno imate naslage oko stomaka kojih biste želeli da se rešite. Dakle, koje bi bilo najbolje rešenje za ovaj problem? Da li je dovoljno uneti nekoliko izmena u svoj način ishrane i raditi određene vežbe?
Ne treba očajavati, možete se lišiti suvišnih naslaga oko stomaka – kažu eksperti. Ali, nema magične formule. Ne postoji vrsta dijete, specifična hrana ni tip telesnih vežbi koje bi se odnosile baš na naslage oko stomaka. Dobra vest je sledeća – kada mršavite, bez obzira na to da li ste građeni "jabučasto" ili "kruškasto", prvo će se izgubiti suvišni kilogrami oko stomaka. Zašto je to tako? Velike naslage sala, koje imate na stomaku ili na butinama, lakše će nestati nego masnoće koje se nalaze ispod kože, na manje debelim mestima.
Šta nam je najbolji saveznik u borbi protiv kilograma oko stomaka? Integralne žitarice! Istraživanje je pokazalo da je prva grupa ispitanika (koji su u dijetu uključili dosta integralnih žitarica) smršala znatno više u abdominalnoj oblasti od druge grupe ispitanika, koji su dijetu bazirali isključivo na povrću. Stručnjaci kažu – ishrana bogata integralnim žitaricama sa malo prerađenih ugljenih hidrata pomaže da se promeni odnos glukoze i insulina i time olakšava skidanje masnih naslaga.
Ipak, većini ljudi zvuči zastrašujuće – isključivo se hraniti integralnim žitaricama. Zato ove namirnice treba postepeno uvesti u ishranu. I treba znati da su one bogate vlaknima, koja dugo održavaju sitost organizma.
Po zdravstvenim rubrikama aktuelno je sledeće pitanje: mogu li nam nezasićene masnoće pomoći da se lišimo naslaga oko stomaka? Ovaj nutricionistički element može se naći u avokadu, koštunjavom voću, semenkama, maslinama, sojinim zrnima, čpkoladi, maslinovom ulju i dr. Od njih ima puno zdravstvenih koristi, na primer – smanjenje rizika od srčanih bolesti. Ali, ni to nije magična formula.
Mogu li nas vežbe dovesti do željenog ravnog stomaka?
Preplavljeni smo reklamama sa najrazličitijim spravama koje će vas navodno lako dovesti do željenog cilja – stomaka sa pločicama. Vežbe mogu dovesti do toga da vaši stomačni mišići izgledaju ravno.
Pa ipak, za dugoročni cilj: neophodno je kombinovati vežbe sa odgovarajućim načinom ishrane.

Srodni članci:

5 komentara
 1. Danijela Nikolić

  Ćao svima. Htela bih da pomognem svima koji imaju isti problem kao ja. Pre nekoliko meseci sam imala 88 kg a visoka sam 165 cm. Dok nisam našla tu sjajnu dijetu, zove se UN. Za 24 dana sam skinula 14 kg, stala sam na 74 kg, međutim, ja budala pa prekinem, trebalo je drzati 90 dana i malo po malo ja se vratih na 79 kg. E, odlučila sam da počnem opet, al’ strogo. Probajte i vi. Pozzz.

 2. Vuk James

  Ha, ha, isto kao i Lidija; tekst je odličan, ali objasniti ishranu, ali meni to ne treba ;)) Znači, 1. koja ishrana – šta da se jede? 2. Je l’ neko zna koliko treba da imaš kila ako si ’99. godište i visok si 178? Odgovorite mi što pre! Pozz 🙂

 3. Tamara Radomirović

  Sve je ovo veoma lijepo, ali sam ja iskompleksirana time. Ja sam inače uvijek bila malo bucmastija. Neću da sam bila debela, ne. Ali uvijek sam zavidila drugaricama koje na bazenima obuku kupaći, a stomak im ravan. Meni je tek 14 godina, ali stvarno želim imati ravan stomak bez sala. Imate li išta direktno da mi preporučite? Molim vas! :(((

 4. Maca Petreska

  Ma super je sve, samo da mi imamo volje ovo da uradimo, nemamo nikakvu motivaciju, ali naći ćemo je… za neki 100 godina, nažalost 🙁

 5. Lidija Janković

  Tekst je odličan, ali detaljnije treba objasniti ishranu.

Napišite komentar