Kalorije u sokovima – šokantno!

Istraživanjem u Velikoj Britaniji ustanovljeno je da bezalkoholna pića sadrže značajan procenat šećera, veliki broj njih i više nego „koka-kola“.

Aktivisti kažu da bi trebalo smanjiti nivo šećera u gaziranim pićima, kako bi se izbeglo povećanje gojaznosti i dijabetesa. Industrija pića odazvala se na ovu akciju, rekavši da radi na povećanju proizvodnje pića sa malo kalorija ili bez kalorija.

Stanje u supermarketima

Analizirana su 232 zaslađena gazirana pića iz 9 velikih supermarketa, kao i poznata brendirana pića i pića pojedinih supermarketa. Utvrđeno je da 79% tih pića sadrži 6 ili više kašičica šećera po limenci (330 mililitara).

Pojedina „đumbir-piva“ sadržala su, ekvivlentno, čak 13 kašičica šećera u svakoj limenci od 330 mililitara, dok je veći broj sokova sadržao 10-12 kašičica šećera.

Obično se smatra da „koka –kola“ sadrži veliku količinu šećera, ali je utvrđeno da veliki broj sokova sadrži i više šećera nego „koka-kola“.

„Crvene lampice“

Udruženje koje se bavi borbom protiv „previše šećera u ishrani“ ističe da će 9 od 10 analiziranih slatkih gaziranih pića dobiti „crvenu lampicu“ zbog puštanja u promet proizvoda sa previše šećera. Takva pića sadrže između 11,25 g i 13,5 g šećera u 100 ml (11,25-13,5 %). Tako se dolazi do podatka da šećer u zaslađenim gaziranim pićima iznosi, u proseku, dodatnih 16% dnevnog unosa šećera kod odraslih, a čak 29% kod tinejdžera.

Profesor Grejem Mekgregor, predsednik Akcije za šećer, u saopštenju upozorava: „Dodatni šećeri su potpuno nepotrebni našoj ishrani i bitno su povezani sa gojaznošću, dijabetesom 2 i karijesom, što stvara velike probleme u zdravlju dece i odraslih.“

Preporuka je za nadležne organe u svim zemljama sveta da postave ciljeve za smanjenje šećera u svim prehrambenim artiklima, a naročito u sokovima. Zamena šećera veštačkim zaslađivačima nije dobro rešenje, jer i zaslađivači loše utiču na zdravlje. Važno je da se smanji ukupna slatkoća raznih proizvoda, pa i napitaka, kako se ljudi ne bi navikavali na slatke proizvode, i da se tako smanji unos kalorija i šećera u organizam, tj. nepotrebna gojaznost i dijabetes.

Odgovor proizvođača

Odgovarajući na analizu u saopštenju, Gevin Partington, generalni direktor britanskog udruženja proizvođača bezalkoholnih pića, kaže: „Zaslepljeni političkom revnošću, aktivisti su u istraživanju propustili da obrade 60% bezalkoholnih pića na tržištu koja ne sadrže dodatni šećer. Možda iznenađuje i to što su ignorisali dokaze koji pokazuju da gojaznost nastaje usled neuravnoteženog unosa i potrošnje kalorija i nije uzrokovana samo jednim određenim sastojkom. Proizvođači bezalkoholnih napitaka već duži niz godina nude sve veći spektar niskokaloričnih i pića bez kalorija. Vredi podsetiti da bezalkoholna pića čine svega 3% kalorija u prosečnoj ishrani građana.“

Napomene

Već smo pisali o tome da proizvođači uvek imaju „odgovore“ na rezultate istraživanja kada se ukazuje na štetnost nekih proizvoda, ističući da to što su istraživači otkrili nije mnogo opasno ili da se radi o beznačajnim količinama, a zaobilaze pri tom tvrdnje da postoji stvarna štetnost.

Naveli smo rezultate svetskih istraživanja, a samo ovlaš, gledanjem etiketa na našim sokovima, možemo ustanoviti da i na našem tržištu ima dosta sokova sa puno šećera, pa možemo slobodno reći da navedena istraživanja prikazuju i našu stvarnost.

Možda su istraživači pristrasni, ali su proizvođači još pristrasniji, pa na osnovu ovog i ranijih istraživanja možemo zaključiti:

 • veliki broj bezalkoholnih pića sadrži veliku količinu šećera i mnogo kalorija
 • ishrana bogata šećerom i kalorijama doprinosi povećanoj gojaznosti i razvoju dijabetesa
 • bezalkoholna pića sa veštačkim zaslađivima nisu „potpuno zdrava“
 • previše bezalkoholnih i gaziranih pića u ishrani nije zdravo ni za odrasle, a pogotovu za mlade
 • prirodni sokovi bez konzervansa i aditiva mnogo su zdraviji od „industrijskih“ proizvoda
 • energetska pića sadrže štetne sastojke i ne preporučuju se deci i mladima

Na osnovu svega navedenog, možemo izdvojiti preporuke koje važe i za svet i za nas:

 • smanjite upotrebu gaziranih, veštačkih i drugih slatkih ili veštački zaslađenih napitaka (ovo važi naročito za decu)
 • koristite prirodne sokove što više (one koji na ambalaži imaju sliku voća, a ne crteže)
 • proverite na ambalaži koliko šećera i kalorija sadrže pića koja pijete, pa uzimajte ona sa manje šećera
 • razblažite slatka pića običnom ili mineralnom vodom
 • jedite više voća i povrća
 • izbegavajte upotrebu slatkih bezalkoholnih i alkoholnih napitaka uz grickalice pored televizora ili kompjutera, jer tada „niste svesni unesenih količina“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.