Lako do gojaznosti – oprez!

Kada je reč o gojaznosti, pivo i pivski stomak, kao njegova logična posledica, nije jedini faktor koji se dobro kotira na listi svega onoga što može učiniti da izgubimo dobru liniju. Jednako dobro na toj listi kotiraju se i manjak sna, aditivi, klima-uređaji, lekovi, televizija i vreme koje provodimo ispred računara, naravno stres, ali i lako dostupna hrana. I naravno, dosada.
Kada je posredi manjak sna, stvar je prilično jasna – kada se ne naspavamo u dovoljnoj meri, ili bar ne onoliko koliko nam se čini da je potrebno u datom trenutku, naš organizam će želeti da nedostatak energije kompenzuje unošenjem hrane. A tu nas odmah vrebaju aditivi, koji su u suštini štetne supstance koje čuvaju svežinu namirnica. U modernom društvu, aditivi predstavljaju jedan od glavnih uzročnika gojaznosti. Naravno da nikome ne odgovara da vreme provodi u preterano toploj ili preterano hladnoj prostoriji, ali i klima-uređaji i radijatori mogu da utiču na našu telesnu težinu. Naš organizam po prirodi stvari troši mnogo kalorija kada mu je hladno, odnosno kada mu je vruće. Što se tiče lekova, treba znati da mnogi lekovi goje, mada to obično nije naznačeno u uputstvu.
Kada se spomene vreme koje provodimo ispred ekrana – televizijskog ili kompjuterskog – dolazimo do zaključka da savremena tehnika drži savremene ljude bukvalno prikovane za fotelju. Nekada to ume da bude i preko celog dana. Da li je to posledica dosade? Moguće… Veliki je broj onih ljudi koji jedu samo zbog toga što u tom trenutku nemaju šta drugo da rade. A lako dostupna hrana je još jedan od neprijatelja vitke linije. Mirisi koji dopiru iz restorana, pekara, poslastičarnica ili picerija mame savremenog čoveka na svakom ćošku. I na kraju – stres. Ne možemo ga izbeći, ali to ne znači da u svakoj stresnoj situacii treba da posegnemo za slatkišima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.