U trendu

Moguće je: održite željenu kilažu uz 4 trika

Svaka osoba koja želi da smrša treba da zna da izazov nije samo gubitak suvišnih kilograma već i zadržati željenu kilažu (telesnu težinu).

Dosadašnja istraživanja pokazala su da većina osoba koja bude na nekoj dijeti i smrša – kasinije povrati „staru“ telesnu težinu („jo-jo efekat“). Razlika je samo u vremenskom periodu u kom se povrati telesna težina „izgubljena tokom dijete“. Prema rezultatima istraživanja, najčešće se doda na težini od 2 do 4 kilograma godišnje. Nova studija nudi rešenje iznoseći podatke o programu koji može pomoći u zadržavanju željene telesne težine.

Istraživanja

Studija je obuhvatila 222 pacijenata koji su u okviru strukturnog programa mršavljenja izgubila u proseku 16 kilograma. Nakon njihovog gubitka težine, neki su ostali u kontaktu sa dijetolozima, a neki su prepušteni sami sebi. Period praćenja trajao je 42 nedelje. Kontakt sa dijetolozima podrazumevao je u početku nekoliko grupnih seansi, a zatim kontakt telefonom svake druge nedelje pa jednom mesečno i na kraju jednom u dva meseca.

Program održavanja željene telesne težine podrazumeva četiri glavne stvari:

1. Redovno praćenje lične telesne težine i prijavljivanje ukoliko se primeti dodatak veći od 3 kilograma. Takav dodataka znači povratak na „staro“ pa je zato bolje odmah reagovati.

2. Plan za ponašanje u situacijama koje su rizične za dobijanje na težini poput praznika, putovanja, rođendana, svadbi, slava i slično.

3. Pomoć članova porodice ili prijatelja u održavanju zdravih navika.

4. Napraviti spisak prednosti koje imate od gubitka težine kako biste ostali motivisani

Rezultati

Posle 42 nedelje, svi učesnici u studiji ostavljeni su sami sebi narednih 14 nedelja, a zatim su svi proveravani o stanju telesne težine. Rezultati su bili odlični jer su svi zadržali telesnu težinu i program se pokazao kao uspešan. Takođe se pokazalo da je program i jeftin, 276 dolara po učesniku za period od 56 nedelja.

Zaključak

Zaključak studije je da je osobama nakon uspešne dijete i gubitka kilograma potrebna podrška za održavanje telesne težine. Ta podrška treba da bude dugotrajna, a u nekim slučajevima i do kraja života.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.