Novi metodi borbe s gojaznošću

Rečeno je jednom, i zatim mnogo (i previše!) puta citirano, da se nikada ne može biti previše bogat, kao ni previše mršav. Tako su sada u modi anoreksične devojke – devojke opsednute mršavošću u toj meri da nemaju volje ni želje da razmišljaju o bilo čemu drugom; ili nam se bar takva moda natura. To utiče na mnoge žene; neverovatne su stvari koje bi neke od njih učinile da smršaju, ako može "preko noći", čak i ako im nikakvo drastično (ili čak nikakvo) mršavljenje nije potrebno.
U Americi su prilično popularne hirurške intervencije kojima se, recimo, podvezuje želudac (a u cilju da njegova vlasnica manje jede); popularne u toj meri da će, pošto višak težine mora da bude zaista ozbiljan da bi lekari pristali da rade operaciju, žene besomučno jesti kako bi dostigle taj višak. Popularni su i želudačni bajpas, crevno (dvanaestopalačno) premošćenje, najrazličitije, a ne baš bezbedne, tablete za mršavljenje… Neki novi metodi su tek u fazi ispitivanja.
Želudačni pejsmejker: naprava nalik na pejsmejker srca kači se na zidove želuca pod lokalnom anestezijom. Taj pejsmejker redukuje osećaj gladi (najverovatnije zbog uticaja na nervne završetke ili zbog promene digestivnih hormona). U kontrolnoj grupi od 30 gojaznih ljudi kojima je ugrađen želudačni pejsmejker, njih 20 je izgubilo 18% viška kilograma. Smatra se da bi ovaj metod mogao da bude dobra zamena za medikamente kod patološki gojaznih ljud

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.