U trendu

Ove tri žitarice morate da izbegavate ako želite sa smršate

U poslednje vreme žitarice su stekle lošu reputaciju jer ih mnogi smatraju čistim ugljenim hidratima i lakim načinom da se nakupe kilogrami.

Ali nije baš sve toliko jednostavno. Neke žitarice zapravo će pomoći u gubitku ili održavanju idealne telesne težine, dok će neke učiniti upravo suprotno.

Ako ne želite da povećate težinu, ove žitarice bi trebalo da izbegavate, prenosi portal BrightSide.

Rafinisane žitarice su ona zrna od kojih želite da odustanete. Sadrže samo kalorije i ne dopridonose ishrani nikakvim nutritivnim vrednostima. Ali i neke integralne žitarice s visokim glikemijskim indeksom takođe nisu dobar izbor, ako pazite na svoj struk.

Beli pirinač

Beli pirinač je rafinisani ugljieni hidrat bogat kalorijama, s malo vlakana i gotovo da nema nikakvu nutritivnu vrednost, kao ni pozitivnih mikroelemenata. Ima vrlo visok glikemijski indeks, što znači da se brzo pretvara u šećer nakon što je pojedete i čini vas sitima samo nakratko.

Pšenica

Pšenica se takođe može nazvati i superhranom – superhranom za dobijanje na težini. Sadrži amilopektin A, super skrob koji ekstremno goji.

Pšenični proizvodi su vrlo kalorični, imaju vrlo visok glikemijski indeks i mogu izazvati zavisnost, a to uključuje i proizvode od celog zrna pšenice. Prema istraživanju, samo dve kriške hleba od integralne pšenice mogu povećati nivo šećera u krvi više nego dve kašičice belog šećera.

Kuskus

Kuskus, namirnica koja se dobija od b krupice, krupnog dela pšenice, koje može izgledati kao celo zrno, ali realnost je da se ne razlikuje mnogo od prerađene pšenice. Nema koristi, samo kalorije koje vas debljaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.