U trendu

Šta se zaista događa sa vašim telom i mozgom kada počnete da gubite kilograme? (video)

Odlučili ste da povećate fizičku aktivnost i promenite režim ishrane ne bi li izgubili kilograme nagomilane tokom praznika. Ali da li znate šta će se tačno dogoditi sa vašim telom i mozgom kada počnete da mršavite? Mi vam to otkrivamo.

Tokom prve nedelje će vam biti lako da smršate ako ste se samo odlučili da se zdravije hranite.Međutim, kako metabolizam počinje da se prilagođava takvoj israni, nećete gubiti toliko kalorija koliko ste ranije. Zbog toga mršavljenje postaje sve teže.

Zatim će početi da se topi masnoća, a tada ćete iskusiti i povećanje apetita. Nakon  obroka, masne ćelije oslobađaju hormon leptin u vaš krvotok. To povećanje nivoa leptina signalizira mozgu da ste siti i da treba da prestanete da jedete. Ali kada vam opadne nivo masti, vaš organizam luči i manje leptina. Rezultat toga nije samo povećan apetit, već i veća želja za masnom, kaloričnom hranom, jer vaš mozak pokušava da vrati novo leptina na normalu. Međutim, uspete li da se odbranite od te želje za picom i testeninom na početku dijete, videćete mnogo bolje rezultate kasnije.

Istraživanja su pokazala da gojazni ljudi koji izgube samo pola kilograma svoje telesne težine, smanjuju ukupno dva kilograma pritiska na zglobve kolena. Gubitak kilograma takođe smanjuje naprezanje krvnih sudova, povećava protok krvi do mozga i poboljšava moždanu funkciju.

Zbog toga je potrebno da u prvim danima dijete i povećane fizičke aktivnosti budete jaki, oduprete se želji za nezdravom hranom, i uz vežbu ćete uspeti u svojoj nameri.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.