U trendu

Strah od gojaznosti nakon prestanka pušenja

Strah od nezdrave težine može biti razlog koji mnoge pušače sprečava da ostave cigarete. Nova studija pokazuje da čak i ako dodate nekoliko kilograma kada prestanete da pušite, vaše zdravlje će biti mnogo bolje nego u periodu kada ste pušili.

Istraživanje je predvodila dr Hisako Cuji sa Odeljenja za promociju zdravlja u Osaki, Japan. Njen tim je pratio zdravstvene ishode više od 1.300 odraslih koji su prestali da puše i uporedio ih sa više od 2.800 pušača. Učesnici su u proseku imali 54 godine, a praćeni su u periodu između 1997. i 2013. godine.

Od onih koji su ostavili pušenje, 362 se nije ugojilo, 458 je dobilo manje od 2 kilograma, a 485 više od 2 kilograma telesne težine.

U poređenju sa ljudima koji su nastavili da puše, rizik od umiranja tokom perioda ispitivanja ipak je bio 34% niži kod osoba koje se nisu ugojile, 49% niži kod onih koji su se ugojili manje od 2 kilograma, a 26% niži kod onih koji su se ugojili više od 2 kilograma.

Istraživači su zaključili da osobe koje ostave cigarete imaju značajno manji rizik od smrti u poređenju sa pušačima, bez obzira na kilograme koje su dodali nakon prestanka pušenja.

Mišljenje stručnjaka

„Za pušače je važno da shvate rezultate ove studije. Dodatni kilogrami koji mogu doći tokom odvikavanja od pušenja, ne predstavljaju jednako velike zdravstvene posledice kao nastavak pušenja“, kaže Patricija Folan, direktor Centra za kontrolu duvana Nort Šor zdravstvenog sistema u Grejt Neku, SAD.

Folan takođe smatra da je strah velikog broja pušača od mogućeg gojenja nakon prestanka pušenja preuveličan. Mnoge osobe koje su se konsultovale sa njom u vezi sa programima odvikavanja od pušenja kažu da je strah od gojenja prepreka koju ne mogu da prevaziđu, iako je većina učesnika prijavila da se u proseku ugojila ne više od 2,5 kilograma.

„Programi prestanka pušenja trebalo bi da obuhvataju strategije upravljanja telesnom težinom, naročito kod žena. Pored toga, pojedinci koji prestanu sa pušenjem često prijavljuju poboljšanja u vezi sa fizičkim aktivnostima, što, osim gubitka težine, rezultuje i upravljanjem stresom“, kaže Folan.

Još jedan ekspert slaže se sa tim da je odvikavanje od pušenja uvek najbolji put koji možete izabrati za svoje zdravlje.

„Potencijalno dobijanje težine ne bi trebalo da bude zastrašujuće. Prestanak pušenja je najznačajniji način da se smanji rizik od srčanih oboljenja, uprkos potencijalnom razvoju drugih faktora rizika“, kaže dr Suzan Stajnbaum, preventivni kardiolog u Lenoks Hil bolnici u Njujorku.

1 komentar
  1. Amon

    Dva do tri kg mi šeta od jutra do mraka svakog dana, ili imam 103 ili 105. Baš mi ne bi prijalo da ostavim pušenje, najviše zbog noktiju na nogama, jer ih je teško seći kad naguram preko 120 kg.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike