U trendu

Trudnice i prekomerna težina

Normalna je stvar da žene tokom trudnoće povećaju težinu. Nova studija iz Amerike govori o mogućem problemu jer polovina žena tokom trudnoće doda više nego što bi trebalo.

Vodeći autor studije epidemiolog Andrea Šarma kaže da je ovaj podatak zabrinjavajući jer previše težine može imati zdravstvene posledice i na majku i na novorođenče.

Studija navodi da neka razmišljanja mogu dovesti do zabluda. Većina žena misli da je trudnoća period kada ne treba obraćati pažnju na kilažu i kada se slobodno može jesti sve, neograničeno, duplo više nego obično, što nije tačno. Takođe, vlada pogrešno uverenje da se posle porođaja lako i brzo gubi kilaža i da se porodilja brzo vraća u normalno stanje, kao pre trudnoće.

Studija je analizirala podatke više od 44.000 žena iz 28 američkih država koje su rodile bebe u normalnom terminu u 2010. i 2011. godini. Žene su klasifikovane na osnovu indeksa telesne mase, visine i težine (BMI), pri čemu se BMI između 18.5 i 25 smatra normalnom težinom, ispod 18.5 neuhranjenom trudnicom, između 25 i 30 trudnicom sa viškom kilograma, preko 30 gojaznom trudnicom, a sa indeksom BMI preko 35 – previše gojaznom trudnicom.

Primećeno je, bez obzira na to da li su žene u trudnoći dodale premalo ili previše, ili su pak bile odgovarajuće težine, da je kilaža uglavnom zavisila od stanja pre trudnoće.

Prema studiji, svaka peta trudnica imala je premalo kilograma, dok je 32% trudnica imalo preporučenu težinu, a čak 47% žena prekomernu težinu.

Studija je otkrila da je gojaznim ženama pre trudnoće dva puta veća šansa za mali dodatak kilaže, a tri puta veća šansa za veći dodatak kilaže. Sve je zavisilo od njihove ishrane pre trudnoće i ozbiljnosti sa kojom su shvatile samu trudnoću.

Studija je uzela u obzir i etničku pripadnost, nivo obrazovanja i zdravstveno stanje trudnica. Utvrđeno je da dijabetes ili mučnina tokom trudnoće takođe utiču na kilažu žene. I žene sa visokim krvnim pritiskom (hipertenzijom) i žene sa velikom fizičkom aktivnošću pre trudnoće, kao i trudnice koje su ostavile pušenje, češće dobijaju višak kilograma tokom trudnoće.

Prisutno je i veliko neznanje kod žena o faktorima rizika za premalo ili previše telesne težine u trudnoći, kao i za vežbe tokom trudnoće.

Stručnjaci preporučuju trudnicama izbor zdrave hrane sa puno proteina, npr. piletinu, ćuretinu, žitarice, jogurt, mahunarke, belanca, avokado i sl. Sa takvom ishranom može se kontrolisati težina i ako organizam „žudi“ za nezdravom ishranom punom ugljenih hidrata.

Saveti u studiji za gubljenje telesne težine nakon porođaja jesu dojenje i umerene do jake vežbe, barem četiri puta nedeljno. Žene koje posle porođaja ostanu na višku kilograma mogu imati još veći problem sa vraćanjem na normalnu težinu posle eventualne sledeće trudnoće. Stvara se rizik za trudnički dijabetes, hipertenziju, prevremeni porođaj, carski rez i gojaznu bebu.

Žene koje dobiju višak kilograma u trudnoći dobijaju najčešće veće bebe od normalnih, koje zatim imaju veći rizik od gojaznosti. Čak i bez naredne trudnoće, žene koje ne gube na kilaži, posle porođaja imaju veći rizik za dijabetes tipa 2 i visok krvni pritisak. Držanje dijete ne preporučuje se u trudnoći, ali žene mogu pratiti svoju težinu i odlučiti da li treba da menjaju svoje navike i nivo fizičke aktivnosti.

Zaključak je da žene treba da se konsultuju sa svojim lekarima i ginekolozima da bi održale zdrav način života tokom drugog stanja, i zbog sebe, a naročito zbog bebe.

Napišite komentar