U trendu

Trudnoća i gojaznost

Kraljevski koledž za akušerstvo i ginekologiju Velike Britanije nedavno je izdao dokument koji sadrži savete o telesnoj težini za vreme trudnoće i nakon porođaja. U dokumentu se naglašava važnost zdravog načina ishrane kako za trudnice, tako i za one žene koje su već rađale.
Indeks telesne mase
Prekomernu telesnu težinu stručnjaci definišu kao indeks telesne mase veći od 25. Oni kažu da se, iako će većina žena koja spada u ovu kategoriju iskusiti jednostavnu trudnoću i porođaj, zdravstveni rizici postepeno povećavaju sa indeksom telesne mase većim od 25.
Indeks telesne mase predstavlja odnos težine i visine, a za one osobe koje imaju prekomernu telesnu težinu indeks se kreće od 25 do 29,9, dok su gojazne osobe, smatra se, one sa indeksom većim od 30.
Prema statističkim podacima, gotovo svaka peta žena ima indeks telesne mase veći od 30 na početku trudnoće.
Zdravstveni rizici
Među rizicima kod trudnica koje imaju prekomernu težinu ili su gojazne jesu rizik od tromboze, dijabetesa, visokog krvnog pritiska i preeklampsije.
Rizici za bebe:

  • Rizik od pobačaja ispod 12 nedelja trudnoće iznosi oko 20%, ali ako trudnica ima indeks telesne mase veći od 30, ovaj rizik se povećava na 25%.
  • Žene sa indeksom telesne mase većim od 40 imaju tri puta veće šanse da rode dete sa nervnim defektom kičme nego žene sa indeksom manjim od 30.
  • Trudnice sa indeksom telesne mase većim od 30 imaju dvostruko više šansi da im se dete rodi mrtvo.
  • Gojazne trudnice imaju mnogo veće šanse da i njihovo dete bude gojazno ili razvije dijabetes kasnije u životu.

Kako smanjiti rizike?
Ne treba se rukovoditi mitom da trudnice treba da jedu za dvoje, nego se ženama savetuje samo 200 kalorija više dnevno u poslednjih 12 nedelja trudnoće. Sa druge strane, žene ne treba da pokušavaju da izgube težinu za vreme trudnoće, čak i ako su gojazne, već bi trebalo da im cilj bude promena načina ishrane kako bi izbegle dodatno gojenje.
Zdrava ishrana
Neke od preporuka kojima bi trebalo težiti:

  • Zasnivajte svoje obroke na skrobastim namirnicama, kao što su krompir, hleb, pirinač, testenine i birajte integralne namirnice kad god je moguće.
  • Obratite pažnju na količinu n obroka i užina, kao i na to koliko često jedete. Nemojte jesti za dvoje.
  • Jedite niskokaloričnu hranu, a izbegavajte povećani unos masnoća ili kalorija. Jedite što manje pržene hrane, tj. izbegavajte hranu bogatu mastima i šećerom.
  • Jedite hranu bogatu vlaknima, kao što su zob, pasulj, sočivo, žitarice, semenke, voće i povrće, kao i integralni pirinač i testenine.
  • Jedite najmanje pet porcija različitog voća i povrća svakog dana umesto hrane bogate masnoćama i kalorijama.
  • Ne preskačite doručak.

Pored zdrave ishrane, preporučuju se i svakodnevne fizičke aktivnosti kao što su hodanje, vožnja bicikla, plivanje ili lagani aerobik.
Smernice takođe preporučuju trudnicama sa indeksom telesne mase većim od 30 uzimanje 5 miligrama dnevne doze folne kiseline, koja bi u idealnim slučajevima trebalo da se uzima mesec dana pre začeća pa sve do 13. nedelje trudnoće.
Porođaj
Trudnice koje imaju višak kilograma ili su gojazne trebalo bi da porazgovaraju sa akušerima ili babicama o detaljima porođaja. Postoji verovatnoća da trudnice sa indeksom telesne mase većim od 30 neće moći da dobiju epiduralnu anesteziju tokom porođaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.