U trendu

Vitki sa 30 godina

Želja je mnogih žena da budu i ostanu – ako već jesu – vitke. Po pravilu, što ste mlađi, to vam ova želja lakše uspeva i greške koje činite u ishrani lakše vam se „praštaju“. U tinejdžerskim godinama najedete se slatkiša i, osim ako to ne radite svaki dan, izjurcate se unaokolo, naskačete se po žurkama i kilogrami se neće nešto posebno lepiti na vas. Čak i u dvadesetim godinama, ako nekada i preterate s količinom hrane i to vam se odrazi na liniju, neko vreme malo aktivnije vežbate, smanjite unos kalorija na normalu i bez većih problema ponovo postajete vitki.
Međutim, nakon tridesete, žene postaju sklonije gojenju – procesi u njihovom organizmu počinju da se usporavaju, viškovi se teže i sporije izbacuju. A tu se ubaci i gomila svakodnevnih obaveza, od kojih je većina naporna, ali malo koja zahteva usmeren fizički napor i postaje sve teže nakaniti se da vežbate, a sve lakše da na brzinu u pauzi između obaveza pojedete bilo šta što će vam trenutno utoliti glad. Da li sve to znači da je skoro nemoguće ne gojiti se jednom kad pređete tridesetu? Ne. Evo kako i sa 30 imati ravan stomak.
Vaše telo zadržava priličan deo nekadašnje elastičnosti i posle tridesete, pa će vežbe relativno brzo zategnuti mišiće. Ako ne želite da idete u fitnes klub, ne morate; biće sasvim dovoljno da odaberete neki ne posebno naporan sport (hulahop, na primer) i da se njime bavite dvadesetak minuta svakog dana. To će dovesti do toga da vam struk ostane tanak, a stomak ravan. Ukoliko želite, možete raditi i trbušnjake – više puta na dan, kad ugrabite koji minut vremena, možete uraditi nekoliko trbušnjaka.
U tridesetim godinama cirkulacija počinje da slabi, pa je treba podstaći. Za to može da posluži posebna masaža ili obično štipkanje (uhvatite kožu između palca i kažiprsta i pustite je). Stomak bi trebalo masirati tri minuta, ili ako vam je zanimljivije, možete ga masirati jedan minut kockicom leda.
Creva svoj posao još uvek dobro rade, samo se najbolje snalaze sa sirovom hranom (ne, za vaše zdravlje nije neophodno da jedete kuvano). Zato nije loše zameniti jedan obrok svežim povrćem. Nije loše ni da dva puta nedeljno jedete artičoke – sastojak cinarin koji se nalazi u njima pomaže u skidanju naslaga sa stomaka.

Napišite komentar