U trendu

Ako jedete ovih 5 namirnica svaki dan zaboravićete na lekove, vaše telo „radiće kao sat“

Planiranje obroka veoma je važno za uravnoteženu i raznovrsnu ishranu, a bitan deo je odabir namirnica.

Mada ne postoji jedna konkretna namirnica koja sadrži sve što je potrebno da organizam funkcioniše besprekorno, poznato je da određena hrana sadrži veliki broj hranljivih materija zbijenih na jednom mestu, zbog čega bi trebalo da budu zastupljene u izbalansiranoj ishrani.

Bez obzira na to da li želite da se rešite viška kilograma, ojačate imunitet ili samo obezbedite telu od svega po malo da bi „radilo kao sat“, ove namirnice sigurno će vam biti od pomoći.

5. Beli luk

Jedan od najpopularnijih „narodnih lekova“ na svetu mnogi koriste pogrešno i s previše poverenja, ali to ne menja činjenicu da je on i te kako poželjan u okviru raznovrsne i uravnotežene ishrane jer ima dokazana blagotvorna svojstva.

Beli luk pruža vitamine C, B1, B6, zatim minerale kao što su kalijum, kalcijum, mangan, bakar, selen… Tu je i alicin, hemijsko jedinjenje koje mu daje karakterističan miris i ima dokazano antibakterijsko i antigljivično dejstvo, a istraživanja ga povezuju s manjim rizikom od bolesti srca, povišenog pritiska, holesterola…

4. Morska trava

U poslednje vreme holivudske zvezde su poludele za morskom travom, a manekenka Bela Hadid nedavno je otkrila da je ona deo njene jutarnje „zdravstvene rutine“, dok čuvena advokatica Amal Kluni bez morske trave ne može da zamisli dan odavno.

Ona nije tako lako dostupna na našim prostorima, ali se i proteklih godina to promenilo, a veoma je korisna jer sadrži minerale poput kalcijuma, gvožđa, mangana, magnezijuma i joda.

Istraživanja pokazuju da polisaharidi i drugi nutrijenti u morskoj travi imaju antioksidansna svojstva.

3. Kelj

Lisnato zeleno povrće obavezno treba da bude zastupljeno u ishrani, a kelj definitivno moa da bude u vrhu liste takvih namirnica je sadrži značajne količine minerala, vitamina, vlakana, antioksidanasa i brojna bioaktivna jedinjena.

Jedna šolja kelja sadrži samo 9 kalorija, ali je pravo malo blago jer će vam pružiti vitamine C, A, K, B6, potom kalijum, magnezijum, kalcijum, bakar, mangan…

2. Sardine

U sardinama se, verovali ili ne, nalazi manje ili više skoro svih hranljivih materija koje su telu potrebne!

Kako navodi FoodData Central, platforma američkog Ministarstva zdravlja, u 100 g sardina ćete naći:

  • 20,9 g proteina
  • 1 mg vitamina C
  • 9 µg vitamina B12
  • 34 µg vitamina A
  • 76 mg holina
  • 24 µg folata
  • 4,2 mg niacina
  • 26 µg beta-karotena
  • … i još mnogo, mnogo toga!

Kao i sve ostale masne ribe, sardine obiluju omega-3 masnim kiselinama, koje su veoma značajne za srce i brojne druge aspekte zdravlja.

1. Losos

Jedna od najzdravijih riba na svetu svakako je losos, pa ne čudi što je on često na spisku namirnica koje treba jesti u razne svrhe. Ona je, kao i sve masne ribe, bogata omega-3 masnim kiselinama, koje su potrebne svakoj ćeliji u organizmu: za funkcionisanje mozga, srca, očiju, krvnih sudova, imunog sistema, pluća, endokrinog sistema…

U 100 g lososa nalazi se oko 2,2 g omega-3 masnih kiselina, kao i obilje vitamina i minerala, u najvećoj količini magnezijuma, kalijuma, selena, vitamina B kompleksa…

(Espreso/glossy/T.S.R)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.