Evo zašto treba zamrzavati hleb: Niste ni svesni koliko je dobro za zdravlje, otkriva doktorka (video)

Doktorka iz Nacionalne zdravstvene organizacije je otkrila manje poznate prednosti zamrzavanja hleba.

Čuvanje hrane u zamrzivaču može pomoći da duže traje, ali dr Čintal Patel kaže da postoje i zdravstvene prednosti čuvanja nekih namirnica na nižim temperaturama. U video snimku koji je objavila na njenom Instagramu, objasnila je kako zamrzavanje i ponovno zagrevanje vekne utiče na skrob, a posledično i na vaša creva.

– Zamrzavanje hleba preko noći, a zatim ponovno zagrevanje ili tostiranje menja molekularnu strukturu skroba u hlebu, tako da on postaje otporniji. Ovo je vrsta skroba koja hrani vaše crevne bakterije i pomaže u izgradnji zdravog crevnog mikrobioma. Ovo takođe smanjuje glikemijski indeks hleba – kaže doktorka.

Ona je dalje objasnila da zamrzavanje hleba takođe dovodi do smanjenja glikemijskog indeksa za 30%, a postoje i prednosti tretiranja testenine i pirinča na isti način.

Pratioci su brzo pitali dr Čintal da li je držanje hleba u frižideru takođe korisno, na šta je ona odgovorila da može imati slične efekte, jer je to „proces hlađenja koji menja strukturu“ molekula.

– Skrobna hrana je dobar izvor energije i glavni izvor niza hranljivih materija u našoj ishrani. Pored skroba, sadrže vlakna, kalcijum, gvožđe i vitamine B – navode iz Nacionalne zdravstvene organizacije.

Šta je sve još doktorka rekla, pogledajte u snimku:

@drchintalskitchen

Do you freeze your bread? It’s also a great way to save money as you just take a slice out of the freezer as and when you need it! #nutrition #guthealth #gutmicrobiome #wednesdaywisdom #nutritiontips #healthyeating

♬ original sound – Dr Chintal’s Kitchen

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.