U trendu

Crveno meso

S obzirom na to da se u poslednje vreme crveno (i sirovo meso) vrtoglavom brzinom popelo na sam vrh menija, kao omiljen obrok u restoranima jako velikog broja ljudi, stručnjaci iz ove oblasti malo su se podrobnije pozabavili njegovim dobrim i lošim stranama.
Konsultovani su najveći eksperti iz ove oblasti kako bi odgonetnuli tajne koje crveno meso u sebi krije i na koji način može pozitivno i negativno uticati na naše zdravlje.
Da li crveno meso povećava rizik od pojave karcinoma i srčanih oboljenja?
Kada je reč o srčanim oboljenjima, odgovor je prilično očigledan. Poznato je da su izvesne vrste obilato bogate zasićenim mastima, što s druge strane povećava nivo holesterola u krvi. To dalje za posledicu ima i povećanje šansi za dobijanje srčanog oboljenja.
Kada je posredi karcinom, odgovor, nažalost, nije tako očigledan, niti jasan. Mnogi istraživači iz ove oblasti ističu da crveno meso u većoj meri povećava rizik, posebno kada je u pitanju kolorektalni karcinom.
Istraživanje skorašnjeg datuma Internacionalnog zdravstvenog instituta čija su ciljna grupa bile starije osobe – 500.000 ispitanika – pokazalo je da kod osoba koje od svih vrsta mesa najviše jedu crveno meso i mesne prerađevine 10 godina i duže – postoji veća verovatnoća od preuranjene smrti nego kod osoba koje jedu ovu vrstu mesa u manjim količinama.
Kod osoba koje jedu približno 112 grama crvenog mesa dnevno, postoji veća verovatnoća da će umreti od nekog vida karcinoma ili usled srčanog oboljenja nego osobe koje jedu manje količine (15 grama u proseku).
Ako crveno meso i povećava rizik od karcinoma, koja je to njegova odlika glavni uzročnik?
Nažalost, to još uvek nije potpuno jasno, ali postoji nekoliko sastojaka koje su stručnjaci istražili.
Zasićene masti – dovode se u direktnu vezu sa karcinomom creva i grudi, kao i sa brojnim srčanim oboljenjima.
Karcinogeni (supstance koje izazivaju karcinom/rak) – javlja se u skuvanm mesu.
Gvožđe – može proizvesti jedinjenja koja imaju potencijal da oštete ćelije, što dalje vodi do pojave karcinoma.
Da li je crveno meso hranljivo i koje su njegove dobrobiti?
Crveno meso je jako bogato gvožđem, supstancom koja je inače preko potrebna tinejdžerkama i trudnicama, a naše telo veoma lako apsorbuje gvožđe. Ova vrsta mesa takođe je bogata vitaminom B12, koji pomaže u izgradnji DNK i održava zdravlje nerava i crvenih krvnih zrnaca, kao i cinkom, koji omogućava pravilno funkcionisanje našeg imunološkog sistema. Još jedna od prednosti crvenog mesa je ta što je bogato i proteinima, koji pomažu prilikom građenja kostiju i mišića.
Zaključak
Sve u svemu, ukoliko ne preterujete sa dnevnim količina, crveno meso vam može i te kako biti od koristi u ishrani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.