U trendu

Doktorka otkriva: Jedna stvar će ubiti sve loše bakterije u mesu, ne preskačite je

Kako da budemo sigurni što jedemo i koliko je meso značajno u našoj ishrani, govorila je doktorka Radmila Šehić u emisiji 150 minuta.

“Prvo ću vam reći ono što je možda najkorisnije za ljude, da znaju da je meso veoma bitna, veoma važna namirnica. Životno važna namirnica jer je veliki izvor proteina, zapravo esencijalnih aminokiselina, možda još značajnije od toga da je meso izvor B12 vitamina“, istakla je dr. Šehić.

Prema njenim rečima, vitamin B12 je izuzetno značajan za funkcionisanje nerava, mozga, metabolizma, a iako ga ima mnogo u kvascu, meso je ipak bogatije ovim vitaminom. Dodala je da ljudi koji su na veganskoj ili vegetarijanskoj ishrani moraju na druge načine nadoknađivati ovaj važan vitamin, piše City magazine.

“Mi ne znamo koliko dugo meso stoji, koje je meso pripremljeno. Ono što znamo jeste da su mesa u frižiderima na neka dva stepena Celzijusa u regularnim prodajama, dobro zaštićena“, objašnjava lekarka.

Šta mi možemo da uradimo kao vid prevencije prilikom kupovine mesa? Na prvom mestu, lekarka savetuje da se osvrnemo na boju mesa. Ako barem deo mesa promeni boju, to je prvi znak.

“Tako već načeto meso, bude tačkasto. A ako ga kupite tako i otvorite, ono je lepljivo, vuku se vlakna. I tu je oprez! Treća stvar je promena mirisa“, dodala je.

Takođe, ne treba zaboraviti i na to koliko je termička obrada važna. Na preko 75 stepeni Celzijusovih, kako napominje dr. Šehić, ubijaju se bakterije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.