U trendu

Evo šta će se dogoditi s vašim zdravljem ako svakog dana jedete dinju

Obiluje vitaminom C i vitaminom A (neophodan za dobar vid i ten), a u manjim količinama sadrži druge vitamine i minerale, koji je čine nezaobilaznom u očuvanju organizma od kardiovaskularnih bolesti, starenja, a poboljšava i probavu, rad bubrega i smanjuje krvni pritisak. Novija francuska istraživanja pak tvrde da dinja jača i otpornost tela na štetne UV-zrake, piše Ordinacija.hr.

Dinja je u ravnopravnom odnosu sa svim ostalim voćem, zbog čega je poželjno jesti je nekoliko puta nedeljno.

Zdravstvene dobrobiti dinje

Na proučavanje dinje se nije provelo dovoljno vremena, a istraživanja koja su se radila o pozitivnom uticaju dinje na zdravlje posmatrala su je samo kao deo zdrave ishrane, ili su se fokusirala na zdrave sastojke. Iz tog je razloga teško doneti zaključke o jedinstvenom delovanju dinje na zdravlje, ali voda, antioksidanti, vitamini i minerali u dinji pružaju organizmu razne dobrobiti.

Mršavite uz dinju

Ako ste na dijeti, dinja je idealna poslastica koja sadrži oko 88 posto vode i samo 11 posto šećera, što je čini fantastičnim letnjim niskokaloričnim osveženjem. Biljna vlakna povoljno deluju na čišćenje organizma od štetnih radikala i odlična su pomoć kod nadutosti koja će vas zasititi na duže vreme.

Snaga antioksidanata

Antioksidanti se smatraju odličnom zaštitom protiv razvoja raka, a sve se svodi na slobodne radikale koji negativno utiču na zdravlje a antioksidanti se protiv njihovog uticaja uspešno bore.

Dinja u sebi sadrži brojene antioksidante, a neki od njih su:

  • Selen
  • Beta karoten
  • Vitamin C
  • Lutein
  • Zeaksantin
  • Kolin

Dobrobiti za zdravlje srca

Postoje jaki dokazi da ishrana bogata voćem i povrćem može uticati na sprečavanje pojavnosti bolesti srca, a uz to može uticati na snižavanje krvnog pritiska, prema pisanju stručnjaka s Harvarda.

Zdravlje očiju

Uključivanjem više povrća i voća u ishranu možete sačuvati zdravlje očiju i sprečiti nastanak sive mrene ili makularne degeneracije, dva najčešća problema koja se tiču organa vida. Vitamin A koji se nalazi u dinji je važan nutrijent za zdravlje očiju.

Zdrava probava

Vlakna i voda koji se nalaze u dinji mogu pomoći pri održavanju redovne probave i sprečiti zatvor. Prema pisanju stručnjaka s Mayo klinike, vlakna se nalaze u voću, povrću i celovitim žitaricama.

Kako odabrati dobru dinju?

Odabrati dobru dinju može biti nešto teži zadatak jer ne možete videti šta se u njoj nalazi, a treba znati da je svežina ono što daje najbolji ukus dinji. Uzmite dinju i ako ona miriše intenzivno, verovatno je zrela za konzumaciju, a takvoj dinji možete lako pritiskom malo utisnuti koru.

Ako još nije dovoljno zrela, možete je staviti u kuhinju i pričekati nekoliko dana. Nemojte je nikako prati već čekajte da postane zrela. Dobro je znati da će stajanjem ona postati slađa, ali se pritom neće povećati udeo šećera u dinji.

Kako jesti dinju?

Svežu dinju možete jesti samu, dodati u sve vrste voćnih salata ili je poslužiti uz sladoled. Iako odavno poznata kao nezaobilazan sastojak kompota, pekmeza ili sokova, ona je ipak puno više od deserta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)