Istina o hlebu

U svetu i kod nas je trend zdrava hrana, uključujući zdrav hleb. Ipak, postoji mnogo zabluda i zloupotreba u pogledu hleba.
Da li je crni hleb uvek od celog zrna?
Nažalost, ovo tvrđenje nije tačno, jer boja može biti „lažna“. Melasa ili drugi sastojci mogu dati hlebu braon boju. Pročitajte listu sastojaka hleba, pa ćete znati od čega je napravljen.
U listi sastojaka reč "celo" uvek treba da se pojavi pored imena zrna, kao što piše prekrupa, ovas, integralno brašno ili celo zrno raži.
Nemojte biti zavedeni tekstom na etiketi na kom piše: „specijalni hleb“, crni hleb, "multi-žito", "100% pšenica", "napukla pšenica" ili "sedam zrna". To što smo naveli obično nisu cela zrna.
Koje mesto je dobro da hleb bude svež nekoliko dana?
Stavljanje hleba u frižider zapravo će učiniti da on dude brže ustajao.
Hleb iz prodavnice ostaće svež 2 do 4 dana ako ga ostavite u kutiji ili u kesi. Hleb koji ima manje konzervanasa zadržaće svežinu 1 do 3 dana.
Ako želite da sačuvate hleb duže vreme, stavite ga u zamrzivač (dobro zatvorenu ili duplu kesu da ne pokupi miris). Hleb će ostati u zamrzivaču svež 2 do 3 meseca. Posle vađenja iz zamrzivača, treba ga pojesti za dan-dva, ali ga ne treba vraćati u zamrzivač.
Ako jedete previše hleba, možete podići krvni pritisak?
Ako jedete tost ujutru, sendvič za ručak, a rolnu za večeru, vi ne unosite u organizam samo mnogo ugljenih hidrata nego i puno soli.
Većina Amerikanaca jede previše soli: hleb, peciva, čips i ostala brza hrana.
Jedno parče hleba ne sadrži mnogo soli. Ali ako u toku dana pojedete mnogo hleba i peciva, pojeli ste i mnogo soli.
Previše soli u organizmu podiže krvni pritisak, a to povećava rizik od srčanog napada ili moždanog udara.
"Obogaćeni" hleb je zdraviji od hleba sa celim zrnom?
Reč "obogaćen ili specijalan" pojavljuje se u sadržaju belog hleba i drugim hlebovima koji se proizvode od rafinisanih žitarica. Prerada pomaže da hleb izgleda svetlo i prozračno i da ima duži rok trajanja.
Ipak, rafinisanjem se gube vlakna, gvožđe i B vitamini. "Obogaćen" samo znači da su hlebu dodati možda B vitamini i gvožđe posle prerade. Ali vlakna se ne mogu dodati "obogaćenom" hlebu. Vlakna se nalaze u hlebu napravljenom od integralnih žitarica, a ne u „obogaćenom“.
Koje pecivo se kuva pre nego što se peče?
Đevrek preliven krem sirom i začinima je jedini hleb koji je kuvan pre nego što je pečen.
Kuvanje daje određenu tvrdoću i sjaj, a pečenje koricu. Neke kompanije krofne izlažu vreloj pari pre pečenja.
Šta uraditi ako pronađete buđ na parčetu hleba?
Ako vidite zelenu plesan ili crne mrlje na parčetu suvog hleba, nemojte hleb stavljati u toster. Bacite celo parče ili celu veknu hleba!
Nemojte samo baciti parče koje ste odsekli i na njemu videli „mrlje“, bacite sve. Vrlo je verovatno da buđi (koja još nije vidljiva) ima i u drugim delovima vekne.
Postoji nekoliko različitih vrsta plesni koja se pojavljuje na hlebu. Plavo-sivo-zelena faza na hlebu su gljivice slične penicilinu, a mogu biti otrovne.
Koja je korist od žitarica?
Vlakna iz žitarica smanjuju holesterol i mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti.
Hranljive materije iz integralnih žitarica pomažu crvenim krvnim zrncima i jačaju imuni sistem.
Koja vrsta hleba najmanje podiže nivo šećera u krvi?
Odgovor je crni hleb od celog zrna.
Nivo šećera u krvi povećava se posle pojedenih namirnica koje imaju ugljene hidrate, a to uključuje i hleb.
Ako ste zabrinuti za svoj nivo šećera u krvi, crni hleb od celog zrna je najbolji izbor. On vas drži sitim duže nego drugi hleb. Pošto se hleb sa celim zrnom sporo razgrađuje u organizmu, on najmanje izaziva i promene nivoa šećera u krvi, što je važno za ljude sa dijabetesom.
U principu, tražite grublji i gušći hleb sa puno zrna da biste izbegli skok nivoa šećera u krvi.
Koja je razlika između prekrupe i "belog" celog pšeničnog hleba?
Tom hlebu boju daje boja pšenice.
"Beli" hleb od prekrupe – što može zvučati čudno – napravljen je sa belim brašnom od bele pšenice, a ne od crvene pšenice, od koje se najviše pravi hleb.
Mekinje od bele pšenice su lakše i imaju blaži ukus, što utiče na to da ovaj hleb ima „bolji“ ukus za neke ljude.
Stručnjaci smatraju da bela pšenica i crvena pšenica imaju istu nutritivnu vrednost.
Od čega je hleb bez glutena?
Gluten je protein pronađen u pšenici, ječmu i raži. Ljudi koji su alergični na gluten treba da izbegavaju hleb i druge namirnice napravljene od ovih žitarica.
Hleb bez glutena pravi se od mešavine belog ili braon brašna od pirinča i skroba, kao što su krompir ili arovrut i tapioka (arovrut i tapioka su koreni biljaka od kojih se prave bezgluteinska brašna).
Izbegavanje pšenice može biti komplikovano, ali sada se hleb bez glutena i mnogi potrebni sastojci mogu naći i na našem tržištu.
Hleb od celog zrna može vam pomoći da upravljate svojom težinom?
Vlakna od celog zrna u hlebu mogu učiniti da osećate sitost duže vreme i pomoći vam da kontrolišete svoju težinu. Ali to ne znači da možete jesti hleb u neograničenim količinama. Da biste izgubili na težini, jedite manje, više vežbajte i jedite zdravu hranu.
Procene su da vam treba 16 grama integralnih žitarica u jednom obroku. Ako kupujete hleb u pekari koji nema oznaku, uzmite onaj koji vam je teži u ruci. Teži hleb obično sadrži više integralnih žitarice od „naduvanih i pufnastih“ hlebova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.