U trendu

Kokice su zdrave samo ako ih pripremate na ovaj način

Kokice su zrna kukuruza koja „pucaju“ i „naduvaju se“ kada se zagreju. Kao integralno zrno, kokice su niskokalorične i dobar su izvor vlakana, ali nisu sve pripremljene na isti način.

Kada se ostave u svom ‘čistom’, najjednostavnijem obliku, kokice su hranljiv obrok, ali mnogi oblici kokica, poput onih sa puterom, mogu biti bogati soli, zasićenim mastima i potencijalno štetnim konzervansima. Nije rizik po zdravlje da se svako malo počastite velikom porcijom kokica, ali ako su kokice vaša omiljena grickalica kojom se često častite, obratite pažnju na način na koji ih pripremate. Na primer, domaće kokice pečene u fritezi na vreo vazduh sa minimalnom količinom soli su hranljiv obrok od celih žitarica sa malo soli i masti, piše Živim.hr.

Prednosti kokica

Kokice se prave od vrste kukuruza koja se popularno zove kokičar. Iako se kukuruz koji jedete iz klipa smatra skrobnim povrćem, kokice se svrstavaju u integralne žitarice i važan su deo zdrave i uravnotežene ishrane.

Dobar izvor vlakana

Kao i druge integralne žitarice, kokice su dobar izvor dijetetskih vlakana. Glavna vrsta vlakana u kokicama su nerastvorljiva vlakna, odnosno ona koja se ne razgrađuju tokom procesa varenja. Daju volumen sadržaju koji prolazi kroz digestivni trakt i ubrzavaju njegovo prolazak kroz telo, čime se poboljšava pravilnost varenja i pražnjenja. Ishrana bogata vlaknima pomaže u održavanju optimalne telesne težine omogućavajući vam da se duže osećate sito. Cela zrna bogata vlaknima povezana su sa manjim rizikom od hroničnih bolesti, kao što su bolesti srca, dijabetes tipa 2 i neke vrste tumora.

Niskokalorične su

Kada se prave od zdravih sastojaka, kokice mogu biti niskokalorična hrana, čak i u srednjim do velikim porcijama. S obzirom da kokice nisu energetski guste, njihova standardna veličina porcije je veća od ostalih popularnih grickalica. Na primer, preporučena veličina porcije za orašaste plodove je obično oko 1/4 šolje, dok je porcija kokica obično oko 3 šolje. Jedenje niskokaloričnih grickalica može pomoći u smanjenju ukupnog dnevnog unosa kalorija, što vam može pomoći da izgubite težinu i održite optimalnu telesnu težinu.

Sadrže antioksidante

Kokice sadrže antioksidante koji se zovu polifenoli. Antioksidansi su prirodne supstance koje pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i povezanih oštećenja ćelija u telu. Kokice su posebno bogate antioksidansom zvanim ferulinska kiselina, a preliminarne studije na životinjama su otkrile da pomažu u održavanju zdravlja digestivnog trakta i smanjuju rizik od bolesti kao što su inflamatorna bolest creva, Alchajmerova bolest i dijabetes. Druga studija na životinjama povezala je ferulnu kiselinu sa poboljšanjem nivoa insulina i holesterola u telu, iako treba napomenuti da je ovu studiju finansirao jedan od najvećih proizvođača kokica.

Neke vrste kokica, poput onih koje možete kupiti u bioskopu ili u kesama za mikrotalasnu pećnicu u supermarketima, obično su veoma kalorične i bogate zasićenim i trans mastima, kao i soli zbog dodatih sastojaka. Zbog toga je najbolje ograničiti unos takvih kokica, posebno ako vam je dijagnostikovan povišen holesterol, visok krvni pritisak ili drugi oblici srčanih oboljenja.

Mogu da sadrže štetne aditive

Kokice sa ukusom putera mogu sadržati štetne supstance kao što je diacetil, hemikalija koja je povezana sa teškim oboljenjem pluća i rakom kod životinja. Iako je ova hemikalija najopasnija kada se udiše, najbezbednije je izbegavati kokice koje su pripremljene sa veštačkim aromama putera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar