U trendu

Mahunarke za duži život

Orasi, pistaći, kikiriki, kao i puter od kikirikija, mogu produžiti čovekov životni vek, kaže nova studija.

Studija je urađena u SAD i Kini gde je praćena ishrana preko 200.000 osoba. Konsumiranje orašastih plodova (mahunarki) povezuje se sa manjim rizikom od srčanih oboljenja, raznih drugih tegoba, pa čak i sa smanjenim rizikom od prerane smrti. Mahunarke su bobičasti plodovi: orasi, bademi, leblebija, pistaći, bob, kikiriki, pasulj, grašak, soja, rogač itd.

Nalazi podržavaju prethodnu studiju rađenu po istom principu, rekla je dr Ksiao-Ou-Šu, profesor medicine na Univezitetu u Tenesiju. Nalaz je zasnovan na opservacionoj studiji tako da se ne može sa sigurnošću dokazati uzročno-posledični efekat. Nalazi samo ukazuju na dokaze istraživanja o zdravom načinu ishrane mahunarkama, rekla je dr Šu.

Tim doktorke Šu ispitivao je ljude o njihovom unošenju mahunarki, uključujući i puter od kikirikija. Posebno je obraćena pažnja na kikiriki, jer je jeftiniji od ostalih plodova, pa je zato pristupačniji i siromašnijem sloju stanovništva, takođe uključenom u studiju.

Grupa koja je jela najviše mahunarki, uključujući i kikiriki, smanjila je rizik od srčanih bolesti, prerane smrti i svih drugih uzroka raznih bolesti za 20% u odnosu na grupu koja je jela najmanju količinue istih plodova.

Ovakva ishrana je i ekonomski isplativa, naročito zbog kikirikija, i pruža potencijalno poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja.

Procena unosa kikirikija u organizam na dnevnom nivou je otprilike 18 grama ili 2 kašike. Istraživači su za potrebe studije pratili ishranu i muškaraca i žena u trajanju od 5 do 12 godina.

Studija nema informacije o salanitetu unesenih plodova, pa se sugeriše da svako treba da razmotri zdravstveni rizik od slane ishrane ili izbor mahunarki.

Mahunarke su bogate hranjivim materijama kao što su nezasićene masne kiseline, vlakna, vitamini, kao i druge fitohemikalije, a dobri su antioksidanti. Dr Šu navodi da sve navedeno nesumnjivo pomaže zdravlju.

Nutricionista Sonja Angelone iz San Franciska, potparol Akademije za ishranu i dijetu, pozdravlja nalaze studije i preporučuje da mahunarke postanu sastavni deo svakodnevnog obroka, ali u „razumnim količinama“.

Napomene

Sa mahunarkama ne treba preterivati, već one treba da budu dodatak raznovrsnoj ishrani.

Podsećamo na ono što su i istraživači naveli: mahunarke su „opasne“ kada se nekontrolisano sole i jedu kao grickalice u velikim količinama uz televizor, kompjuter ili uz dosta piva, gaziranih ili energetskih napitaka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar