Nismo ni svesni šta jedemo: Evo šta znači zeleni krug oko kuvanog žumanceta i koliko je opasan po zdravlje

Da li ste ikada videli tamni oreol oko žumanca nakon što ste skuvali tvrdo kuvano jaje? Može biti plavičaste, zelenkaste ili sive boje, što ne izgleda baš estetski ili ukusno. Možda se čak pitate da li takve stvari treba jesti. Objasnićemo šta je zapravo ovo.

Povrće treba da bude zeleno, pa je zato jaje ove boje je malo sumnjičavo. Ali polako. Ako miris i tekstura nisu sporni, tamni krug takođe ne mora da vas brine. Takvo žumance više ne izgleda tako lepo, ali možete ga jesti bez straha.

Odakle „dolazi“ zeleni prsten oko žumanca?

Tamni oreol oko žumanca je rezultat predugog kuvanja jajeta. Kada ih pravimo mekane ili pržene, moramo gledati na sat. Kada kuvaju jaja, mnogi ljudi uopšte ne poštuju vreme. Na kraju krajeva, ne može se prekuvati jaje. Ali da li ste sigurni da je to tačno?

Predugo kuvanje jajeta ne samo da dovodi do toga da žumance dobije sivkastu boju, već i pogoršava svarljivost proteina sadržanog u njemu i smanjuje njegov kvalitet.

Zelenkasti obod se tada formira kao rezultat hemijske reakcije koja uključuje sumpor (iz belanaca) i gvožđe (iz žumanca), koji prirodno reaguju i formiraju sulfid gvožđa na površini žumanca.

Ako ne želite jaje sa sivim žumancem, ne kuvajte ga predugo, a nakon što ga izvadite iz ključale vode, odmah ohladite u hladnoj vodi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.