U trendu

Suvo voće umesto grickalica

Iako na prvi pogled mnogima nije privlačno, suvo voće ima svojih prednosti zato što sadrži dosta vitamina, minerala, “zdrave šećere”i predstavlja izuzetan izvor energije.
Suvo voće se može podeliti u dve grupe – mesnato voće i suvo voće. Ukoliko je unutrašnji deo sočan kao i spoljašnji kada je voće u svojoj punoj zrelosti, takvo voće se stavlja u grupu mesnatog i svežeg. S druge strane, suvo (koštunjavo) voće odlikuje se unutrašnjim i spoljašnjim delom koji su "bez vode" i nisu sočni, kao i svojim spoljašnjim izgledom, koji je "istanjen i sabijen".
Suvo voće se odlikuje karakteristikama koje mogu pozitivno uticati na zdravlje ljudi. Jednom rečju, suvo voće predstavlja prirodu u malom.
Suvo voće u sebi sadrži prilično velike količine bitnih hranljivih supstanci, i to u adekvatnim količinama. Samo suvo voće predstavlja bogat izvor minerala, vitamina i enzima. Lako se vari i ima velikog udela u prečišćavanju naše krvi, kao i čitavog sistema za varenje. Pored toga što može da se jede u svom izvornom “suvom” obliku, od suvog voća se prave i kompoti koji su veoma zdravi za organe za varenje.
Koje suvo voće jesti?
Na našem tržištu može se naći po relativno povoljnim cenama sledeće suvo voće: šljive, grožđe, smokve, jabuke, urme, brusnice, smokve, kajsije, ananas, banane… Od koštunjavaog voće izdvajamo: orahe, badem, kesten, lešnik i kikiriki.
Bolje jesti suvo voće nego grickalice
Bolje je jesti suvo voće (bez dodatnog šećera ili soli) nego neke grickalice kao što su smoki, čips, krekeri, praline, čokolade, kolači, torte, bombone… i to iz više razloga: cena, kalorije, šećeri, gojaznost, zdravlje…
Ako pogledamo cene, 100 grama bilo kog suvog voća jeftinije je nego 100 grama čokolade, filovanog keksa, napolitanki, smokija, čipsa, slanih kokica, grisina, pralina ili čokoladnih bombona.
Što se tiče šećera, suvo voće sadrži voćne šećere dok “industrijski slatkiši” uglavnom sadrže beli šećer, aditive i konzervanse. Vitamina i minerala, naravno, ima mnogo više u suvom voću nego u “industrijskim grickalicama”, i to u prirodnom obliku, a ne u vidu dodataka ishrani.
Kalorije
Predrasuda je da suvo voće sadrži “mnogo” kalorija. Sto grama suvog voća u proseku sadrži 290 kCal, dok slatkiši (keks, čokolade, praline…) sadrže 400-600 kCal.
Navodimo energetske vrednosti (kCal) pojedinog suvog voća (u 100 grama): ananas 260, banana 287, brusnice 308, suvo gržđe 246, jabuka 280, kajsija 300, smokve 213, šljive 268, urme 284, lešnik 646, kikirike 570, pistaći 568.
Saveti
Na stolu je mnogo bolje da imate suvog voća nego nekih grickalica. Deci “podmetnite” činiju sa voćem ili suvim voćem i oni će “neprimetno jesti” zdravu hranu, vitamine i minerale. I za odrasle je bolje da, dok gledaju utakmicu ili film, grickaju suvo voće, a ne krekere, čips i grisine.

Napišite komentar