Tajna dugovečnosti

Iako je ljudski životni vek znatno produžen u odnosu na ranije periode istorije čovečanstva, ipak – starost nas sve čeka i neizbežna je (barem zasad).

Starenje, međutim, ne utiče jednako na svakog pojedinca – neko je dočeka relativno neoštećenog zdravlja, dok se nekom po borama na licu vide sve muke ovog životnog doba.

Kako stariti u što boljem zdravlju, uz očuvanje što više vitalnih funkcija? Već pogađate da ćemo opet govoriti o nekim temama iz domena ishrane.

Da li je ispravno reći starost – bolest?

Stručnjaci objašnjavaju da je starenje često udruženo sa pojavom jedne ili više hroničnih bolesti, ali kažu da ne mora biti tako. Neke bolesti mehanički nazivamo bolestima starijeg doba, iako one zapravo ne zavise od godišta obolele osobe – osteoporoza, srčani udar, dijabetes, rak. Rizik obolevanja od ovih bolesti povećava se neadekvatnom fizičkom aktivnošću, genetskim predispozicijama i lošom ishranom, a ne starošću.

Kako se boriti za što prijatnije dane u starosti?

Naravno, način ishrane tu ima veoma bitnu ulogu. Postoje namirnice koje su najbolje za prevenciju, odlaganje ili minimiziranje neprijatnih posledica starosti, kao što su slabljenje vida, memorije i dr.

Većina preporučenih načina ishrane uključuje: sveže voće i povrće, mahunarke i žitarice. Upravo ove namirnice imaju moć da uspore neumoljivo marširanje vremena. One sadrže puno hranljivih i korisnih elemenata, a najbitniji su antioksidanti, pre svega vitamini C i E. U starosti, u ishrani treba da optimizujete unos proteina, kalcijuma, vitamina D, a da minimalizujete nekorisne sastojke poput masnoća.

Postavlja se pitanje: koje konkretne namirnice treba da uključuje ishrana na pragu starosti i u samoj starosti?

Bitna vrsta namirnica koju preporučujemo je: koštunjavo voće, dakle – orasi, bademi, lešnici i sl.

Koštunjavo voće bogat je izvor proteina i time odlična zamena za meso, a takođe ne proizvodi holesterol u organizmu. Jedno istraživanje u Americi, sprovedeno na veoma velikom uzorku, dokazuje korisnost koštunjavog voća.

Naučnici su anketirali 35.000 žena, i potvrdili tezu da je smanjen rizik od srčanog udara kod onih ispitanica koje su u dužem vremenskom periodu konsumirale hranu bogatu vitaminom E, kojim je bogato koštunjavo voće.

Evo nekoliko predloga ukusnih obroka za dugovečnost:

  • Doručkujte cerealije sa jogurtom, ili kuvano povrće sa malo iseckanog koštunjavog voća.
  • Uživajte u kriškama integralnog hleba premazanim kikiriki-puterom.

Bez obzira na to u kom ste životnom dobu, budite sebi dobar prijatelj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.