U trendu

Tri ultraprerađene namirnice koje bi u potpunosti trebalo da izbegavate

Konzumiranje određenih stvari može imati pravi uticaj na vaš životni vek, pokazuju istraživanja. Nedavno objavljena studija identifikovala je „ultra-prerađenu“ hranu koju treba izbegavati ako želite da živite duže.

Studija je analizirala podatke više od 100.000 američkih zdravstvenih radnika, koji na početku studije „nije imali istoriju raka, kardiovaskularnih bolesti ili dijabetesa“.

Od sredine 1980-ih do 2018. godine, učesnici su svake dve godine popunjavali upitnik o svojim medicinskim i životnim navikama. Takođe su popunjavali detaljan upitnik o hrani svake četiri godine.

Prema studiji, oni za koje je utvrđeno da jedu najveću količinu ultra-obrađene hrane (oko sedam porcija dnevno) imali su 4 procenta veći rizik od rane smrti iz bilo kog uzroka.

Veći unos ultra-obrađene hrane bio je povezan sa blago povećanom smrtnošću od svih uzroka, zaključili su istraživači.

Ovi nalazi podržavaju ograničavanje potrošnje određenih vrsta ultra-prerađene hrane za dugoročno zdravlje, piše Best Life.

Šta je zapravo ultra-obrađena hrana?

Kako objašnjava Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija (UN), to je hrana koja sadrži sastojke koji se „nikada ili retko koriste u kuhinjama, ili klasu aditiva čija je funkcija da učine konačni proizvod ukusnijim ili privlačan.“

To uključuje sastojke kao što su kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze, pojačivači ukusa, veštački zaslađivači i zgušnjivači.

Ali povezanost sa višim stopama smrtnosti od svih uzroka varirala je među različitim vrstama ultra-prerađene hrane.

Glavni autor studije Mingiang Song, MD, TH Chan, vanredni profesor kliničke epidemiologije i ishrane na Harvardskoj školi javnog zdravlja, rekao je za CNN da su istraživači otkrili da postoji nekoliko vrsta ultra-prerađene hrane koje mogu najviše da ometaju vašu sposobnost da živite duži život.

„Pozitivnu asocijaciju su uglavnom vodile tri podgrupe, uključujući prerađeno meso, zaslađena šećerom i veštački zaslađena pića“, rekao je on.

Međutim, Song ne preporučuje da ljudi isključe svu ultra-obrađenu hranu, kao što su žitarice od celog zrna ili hleb, koji se smatraju ultra-obrađenom hranom, ali sadrže niz korisnih hranljivih materija kao što su vlakna, vitamini i minerali, prenosi N1.info.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.