U trendu

10 namirnica koje morate jesti ako želite da budete zdravi – i lekari se kunu u njih

Kada je u pitanju imuni sistem, ono što jedete je izuzetno važno po zdravlje vašeg organizma. Iako vas ni jedna namirnica u potpunosti neće zaštiti od bolesti, vaša ishrana igra veliku ulogu u zaštiti organa i celokupnog tela.

Dr. Robert Grejem, osnivač stranice FRESH Medicine smatra da je prvi korak do jačanja imuniteta zdrava, balansirana ishrana, puna voća i povrća, probiotika i kvalitetnih proteina. U nastavku pojašnjava koje namirnice morate uvrstiti u svoju ishranu.

1. Špargla

Špargla ili asparagus deluju kao prirodni prebiotik, kroz nevarljiva vlakana nazvana oligosaharodidi. Lekar objašnjava da ova vlakna deluju tako što poboljšavaju rad imunog sistema povećavajući broj protivupalnih citokina

Prebiotici će jačati imuni sistem u crevima. Ostali dobri izvori prebiotika su voće, povrće, ovas. Lekar ipak upozorava da trebalo postepeno unositi ih u ishranu jer mogu uzrokovati nadutost.

2. Mleko

Prema rečima dr. Elizabet Zmud, mleko je dobar izvor cinka i selena. Jedna čaša mleka pružiće vam 11, odnosno 7 posto preporučene dnevne doze selena i cinka. Prema njenim rečima, selen će jačati funkcionisanje većine ćelija imuniteta, a cink se takođe pokazao kao dobar izbor za jačanje imuniteta.

3. Šitaki pečurke

Ova je vrsta pečuraka poznata kao medicinske gljive, a dr. Grejem smatra da mogu zaštiti imuni sistem kada se bori protiv infekcija i da je pojačati delovanje T ćelija. Možete ih jednostavno prepržiti kratko na maslinovom ulju ili dodati pirinču, omletu, testenini i čorbama.

4. Brokoli

Brokoli sadrži antioksidante polifenole koji su važni za imuni sistem. Lekar objašnjava da brokoli sadrži komponente koje pomažu u obrani od bolesti, a prema njegovim rečima, što ih više jedete, to bolje za vaše zdravlje.

5. Pileća supa

„Iako ne postoje brojne studije koje dokazuju da pileća supa leči prehladu, naučnici će reći da će ispijanje tople supe pomoći kod čišćenja nosa pa tako i sprečiti da virusi koji se u toj sluzi nalaze uđu disanjem u vaš organizam“, objasnio je dr. Dr. Majkl F. Roizen i dodao da su istraživanja ipak pokazala da sastojci pileće supe imaju protivupalna svojstva.

6. Đumbir

Jedna od namirnica koje mogu preventivno uticati na infekcije ako ih ubacite u čaj ili supu je svakako đumbir. U jednom istraživanju dokazano je kako đumbir sprečava prodor virusa. Neće vas samo grejati tokom zime, on može sniziti i povišenu telesnu temperaturu jer će organizam podstaći na znojenje koje pak stimuliše imuni sistem kako bi se lakše borio protiv raznih upala i viroza.

7. Beli luk

Beli luk je prvi izbor dr. Rive Rahli jer je bogat alicinom, komponentom za koju se smatra da jača imuni sistem.

8. Jogurt

„Jogurt ima aktivne kulture i svojstva probiotika koji jačaju imuni sistem balansiranjem i pomaganjem organizmu da se bori protiv štetnih bakterija“, pojašnjava dr. Rahl. Jogurt je i dobar izvor vitamina D koji takođe pomaže radu imunog sistema.

9. Citrusno voće

Tvrda kora citrusa smanjuje količinu pesticida i nitrata koji lako prodiru do ploda i akumulišu se. Najbogatiji su izvor antioksidansa i vitamina, posebno vitamina C koji je poznat kao predvodnik obrane imunog sistema. Redovna konzumacija narandže će detoksifikovati telo i dati energiju organizmu. Iznenađujuće, dve narandže veći su izvor energije nego šoljica kafe.

10. Karfiol

Karfiol, uz brokoli i zelje, takođe je izbor lekara kao jedna od najzdravijih namirnica jer su prepuni antioksidanata i vitamina C koji će jačati imunitet. Ova kupusnjača je i čuvar srca – sadrži alfa-linolensku kiselinu (vrstu omega-3 masne kiseline) i folnu kiselinu (pripada vitaminima B skupine) koje smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Uopšteno, karfiol je dobar izvor vitamina B grupe koji su važni za stvaranje energije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)