5 najkorisnijih začina na svetu: Čuvaju mentalno zdravlje i funkciju mozga, jedite ih što češće možete

Začini su bogati antioksidansima koji poboljšavaju rad moždanih vijuga, a prednost im je što su jeftini i možete ih dodati u gotovo svako jelo.

U nastavku teksta pročitajte koji začini povoljno utiču na centralni nervni sistem, poboljšavaju cirkulaciju, otklanjaju napetost i oslobađaju telo od nagomilanog stresa.

1. Đumbir

Smanjuje upalne procese u organizmu koji mogu da smanje sposobnost mozga da obradi informacije. Ovaj začin poboljšava moždane funkcije i usporava starenje.

Tajlandska studija na ženama u starosti od 50 do 60 godina koje su redovno uzimale đumbir tokom šest meseci, potvrdila je da su se njihove kognitivne funkcije i pamćenje izrazito poboljšale.

2. Kurkuma

Sigurno ste čuli koliko je kurkuma moćan začin. Poreklom je iz Indije, žute je boje i pomalo ljutkastog ukusa, a osim što jela čini ukusnijim, ima mnoge blagodeti za zdravlje. Glavni sastojak kurkume – kurkumin, izuzetno je dobar za prevenciju mnogih bolesti ili lečenje određenih zdravstvenih stanja.

Budući da je upala glavni faktor u razvoju većine hroničnih degenerativnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti, alergije, dijabetes tipa 2 ili Alchajmerovu bolest, kurkumin ima protivupalno dejstvo koje može da bude dobra prevencija tih stanja.

3. Origano

Kašičica sušenog origana sadrži više antioksidansa nego šoljica borovnica koje su poznate kao hrana za mozak. Osim toga, origano sadrži velike količine vitamina B6 koji poboljšava dotok kiseonika u mozak, smanjuje visoki pritisak i daje telu više energije.

4. Cimet

Osim što povećava dotok kiseonika u mozak, cimet smanjuje i nivo šećera u krvi. Takođe, studije su dokazale da su ljudi koji su mirisali cimet pokazali bolje rezultate na testovima koncentracije, pamćenja i brzine mentalnih reakcija.

5. Žalfija

Ovaj začin, slično kao i cimet, poboljšava pamćenje i koncentraciju, posebno kod starijih ljudi. Žalfija sprečava nestajanje acetilkolina, supstance koja se vezuje uz pamćenje i pažnju.

(Telegraf.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.