U trendu

5 namirnica koje slobodno možete jesti pre odlaska u krevet

Nikako ne uspevate da se odreknete večere? Ni ne morate!

Dobro nam je poznato šta sve ne smemo da konzumiramo u večernjim satima, ali postoji i hrana u kojoj slobodno možemo da uživamo pred odlazak u krevet.

Ove namirnice možete jesti u bilo koje doba dana, pa i predveče.

Ćuretina

Meso ove živine sadrži triptofan, aminokiselinu zbog koje se neretko dogodi da se uspavamo u dnevnoj sobi dok gledamo televizor. Ova kiselina pomaže telu da se opusti i da lakše zaspimo, pa ako ste poželeli da napravite sendvič od pilećih prsa i povrća — slobodno to učinite (naravno, bez belog hleba)!

Žitarice koje sadrže složene ugljene hidrate

Hrana s prostim ugljenim hidratima (dakle kolači) možda nisu preporučljivi kao nešto što bi trebalo jesti uveče, ali zato žitarice koje sadrže složene ugljene hidrate mogu da učine samo dobro za vaše telo. To su ječam, heljda i sve popularnija i supezdrava kinoa, a mogu se pronaći i ukusne pahuljice od ovakvih žitarica. Najbolje od svega je to što mogu da se kombinuju s mlekom, koje, baš kao i ćuretina, sadrži triptofan.

Batat

Slatki krompir, koji već godinama nije rezervisan samo za američki kontinent, odlično je rešenje za večeru jer pored složenih ugljenih hidrata sadrži i kalijum, koji će opustiti vaše mišiće, a uz to je niskokaloričan, ne sadrži masti i nema tako visok glikemijski indeks kao običan krompir.

Trešnje

Ne dajte da vas sladak ukus trešanja odvrati — ovo zdravo voće je jedna od retkih namirnica u kojima se može naći melatonin, hormon koji učestvuje u regulaciji biološkog sata. On nas u večernjim satima „tera“ u krevet, dok nas manjak melatonina tokom dana drži budnima.

Banane

Uvreženo je mišljenje da su banane odličan izbor za večernji obrok ili kao deo večernjeg obroka i oni koji to tvrde su u pravu. One sadrže esencijalnu aminoiselinu triptofan koji nam pomaže da se uspavamo, potom kalijum, koji opušta mišiće, kao i magnezijum, koji nam pomaže na više načina: reguliše biološki sat, povećava lučenje melatonina, smanjuje lučenje „hormona stresa“ kortizola…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.