7 najkancerogenijih namirnica koje odmah treba da izbacite iz ishrane

Znate li razliku između namirnica s malo dodatih masti i šećera i namirnica koje sadrže opasne kancerogene materije koje mogu izazvati dugoročnu štetu vašem zdravlju?

Postoji sedam ultrakancerogenih namirnica koje bi što pre trebalo izbaciti iz ishrane ako je moguće, ili barem maksimalno izbegavati.

Mesne prerađevine

Meso pripremljeno dimljenjem, stvrdnjavanjem, soljenjem ili meso koje sadrži hemijske konzervanse povezuje se s povećanim rizikom od raka debelog creva. Većina tih vrsta mesa proizvodi se s kancerogenim sastojkom poznatim kao natrijum nitrit, koji se koristi da bi pakovano meso dobilo jarko crvenu boju, kako bi izgledalo sveže. Studija koju je 2005. godine sprovelo Havajski univerzitet pokazuje da prerađeno meso povećava rizik od raka gušterače i do 67% posto.

Viršle se, na primer, prave od delova životinjskih organa, nervnog tkiva, komadića kostiju i hrskavice i drugih neukusnih delova životinje. Životinje od kojih se ovaj proizvod pravi su, najverovatnije, hranjene žitom pomešanim s hormonima, antibioticima, pesticidima i fekalnim materijama.

Nakon detaljnog pregleda više od 7.000 kliničkih studija, koje pokrivaju veze između ishrane i raka, Svetski fond za istraživanje raka je objavio da bi potrošači trebali da prestanu s kupovinom i konzumiranjem mesnih prerađevina do kraja života.

Ove prerađevine uključuju: slaninu, kobasice, viršle, zapakovanu šunku, parizere, salame, ali i sve vrste crvenog mesa koje se koristi u zamrznutim vrstama obroka.

Gazirana pića

Sadrže ogromnu količinu kalorija, šećera i veštačkih sastojaka koji nemaju hranjivu vrednost. Jedno gazirano piće sadrži oko 70 grama šećera. Prema istraživanjima, najpopularnija dijetalna i “regularna” gazirana pića imaju isti uticaj na sjaj zuba kao i akumulatorska kiselina, što dovodi do povećanja osetljivosti zuba i pojave karijesa uprkos dobroj oralnoj higijeni. Istraživanje koje je sproveo Univerzitet u Minesoti pokazuje da osobe koje popiju minimalno dva gazirana pića tokom nedelje, skoro udvostručuju rizik od dobijanja raka gušterače.

Gazirana pića tamne boje sadrže hemikaliju poznatu pod nazivom 4-metilimidazol, nusprodukt hemijske prerade, koji se koristi kako bi se stvorila veštačka boja. Istraživanja povezuju 4-MEI s rakom. Pored toga, mnogobrojna istraživanja povezuju gazirana pića s gojaznošću.

Čips

Pun je trans-masti odnosno hidrogenizovane biljne masti, ugljenih hidrata, natrijuma, pojačivača okusa, boja i konzervansa. Sve navedeno može da uzrokuje začepljenje arterija. Visoka temperatura na kojoj se čips proizvodi obično uzrokuje stvaranje kancerogenih materija, kao što je akrilamid koja se takođe nalazi i u cigaretama. Prema naučnicima s američkog univerziteta Clark, akrilamid izaziva nekoliko stotina hiljada slučajeva raka godišnje. Čak i čips sa smanjenim sadržajem trans-masti može da sadrži akrilamid.

Kokice za mikrotalasnu

Prema istraživanja američkog univerziteta UCLA, hemikalije koje se nalaze u unutarnjem omotaču kesice, uključujući perfluorooktansku kiselinu, deo su klase jedinjenja koja se mogu povezati s neplodnošću kod ljudi. Tokom istraživanja, ustanovljeno je da hemikalije uzrokuju pojavu raka jetre, testisa i gušterače. Prilikom spremanja u mikrovalnoj, hemikalije isparavaju i povlače se u unutrašnjost kokica.

Uzgojeni losos

On ne samo da sadrži znatno manje količine vitamina D u poređenju s “divljim” lososom, već sadrži i ogromnu količinu raznih zagađenja, kao što su polihlorovanim bifenilima, kancerogene materije i razne pesticide, od kojih je najčešći dihlor-difenil-trikloretan. Ovakav losos se može konzumirati jednom u pet meseci, bez straha da će se povećati rizik od raka. Ribe iz uzgoja se obično leče visokom dozom antibiotika.

Jabuke i druge vrste “prljavog” voća

Prema istraživanju američke radne grupe za okolinu, namirnice koje u proseku sadrže najviše pesticida su jabuke. Sadržaj pesticida u više od 700 testiranih uzoraka iznosi 98% posto. Ostale visoko kontaminirane namirnice uključuju grožđe, jagode, krompir i narandže.

Od testiranih uzoraka, više od 90% posto sadrži tragove pesticida. Pored toga što su otrovni za ljude, pesticidi mogu povećati rizik od nekih vrsta raka, a pojedina istraživanja pokazuju da izloženost majki može povećati rizik od smanjenja koeficijenta inteligencije i hiperkinetičkog poremećaja kod dece. Dakle, vodite računa da dobro operete voće i povrće pre nego ih servirate u tanjir.

Konzervirani paradajz

Unutrašnjost ambalaže većine konzerviranih namirnica sadrži bisfenol-A, hemikaliju koja se ponaša kao estrogen i koja remeti hormonalnu aktivnost organizma. Istraživanja povezuju ovu hemikaliju sa srčanim oboljenjima, oštećenjima creva, neplodnošću i drugim reproduktivnim problemima. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, izloženost bisfenolu A je vrlo raširena u celom svetu. Iako sve konzervirane namirnice nisu zabrinjavajuće, konzervirani paradajz je posebno opasan jer se zbog njegove visoke kiselosti neprijateljska hemikalija zadržava u njoj. Litar konzerviranog paradajza obično sadrži oko 50 mcg bisfenola A, a to je dovoljno visok nivo koji može uticati na ljude, posebno na decu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.