U trendu

Ako imate ove 3 bolesti sardine izbegavajte u širokom krugu, upozoravaju lekari

Pored dosta zdravstvenih prednosti, ne preporučuju se svim osobama…

Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine spadaju u vrlo moćne čuvare zdravlja.

Prepune su važnih hranljivih materija, što ih svrstava na prvo mesto kad je reč o ishrani, navodi Američka asocijacija za srce i kardiovaskularne bolesti, a prenosi portal Webmed.

Ukoliko se redovno konzumiraju, mogu da doprinesu poboljšanju kompletnog organizma.

Šta sadrži sardina?

Jedna porcija sardine od oko 75 grama sadrži191 kaloriju  i predstavlja jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu. Sadrže i EPA i DHA, dve vrste esencijalnih masnih kiselina koje telo koristi za smanjenje upale, što rezultuje poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od hroničnih bolesti.  Studije pokazuju da konzumiranje hrane poput sardine koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u lečenju od poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti.

Ko ne sme jesti sardine?

Ipak, pored dosta zdravstvenih prednosti, sardine u svežem obliku ili konzervisane nisu vrsta ribe koja se preporučuje svim osobama. Pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska, gihta, kamena u bubregu morali bi da izbegavaju konzumaciju. Posebno sardine iz konzerve sadrže velike količine natrijuma, koji se nikako ne savetuje osobama sa visokim pritiskom.

  • Visok pritisak

Sardine sadrže mnogo natrijuma. Jedna konzerva osigurava oko trećinu vaše dnevne vrednosti, pa ako imate visok krvni pritisak, treba da ograničite unos jer on privlači vodu i povećava količinu krvi u telu. Ako želite da smanjite količinu soli, i dalje možete da uživate u sardinama tako što ćete smanjiti veličinu porcije.

  • Problemi s gihtom

Najbolja dijeta za giht je ona koja ima malo purina, hemikalije koja se razlaže u mokraćnu kiselinu. Kada imate giht, mokraćna kiselina u vašem telu kristališe se u zglobovima, izazivajući bol u zglobovima. Masne ribe poput sardina i inćuna imaju visok sadržaj purina, pa ako imate giht, trebalo bi da pronađete druge načine da iskoristite prednosti ribe. Možete da pijete suplemente ribljeg ulja ili jedete bakalar.

  • Kamen u bubregu

Ista mokraćna kiselina koja izaziva giht takođe može dovesti do kamena u bubregu. Pošto sardine sadrže purine, koji se razlažu u mokraćnu kiselinu, nisu dobar izbor za one koji su u opasnosti od stvaranja kamena u bubregu. Visok sadržaj natrijuma u ​​sardinama takođe može povećati kalcijum u vašem urinu, što je još jedan faktor rizika za kamen u bubregu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar