U trendu

Ako vas muči jedan od ovih zabrinjavajućih simptoma, ne unosite dovoljno proteina u organizam

Ako vam bez razloga otiču zglobovi, imate modrice po telu, grčeve, umorni ste i nokti su vam lomljivi, zapitajte se hranite li se ispravno.

Ako vas muči jedan od ovih simptoma, možda je problem u tome što ne unosite dovoljno proteina, odnosno belančevina u vaš organizam.

Meso i jaja
Ako i ne jedete slatko i grickalice, a ishrana vam je bogata voćem i povrćem, ne znači da je to najzdraviji način života. Poznato je da su meso i jaja najveći izvor belančevina, ali ako ste vegetarijanac ili vegan, ne znači da proteine zbog toga ne možete uvrstiti u ishranu. Mnogo drugih namirnica sadrže dovoljne količine proteina koje su vašem organizmu potrebne.

Belančevine su izgrađene od aminokiselina koje se često opisuju kao „blokovi života“. Iako postoje hiljade aminokiselina, samo 22 su potrebne našem telu. Organizam ih sam proizvodi 13, a ostalih devet trebamo da unosimo putem hrane ili pića. Jako je bitno da konzumirate namirnice koje su bogate baš tim aminokiselinama.

Bogat izvor
Zato nikako nemojte izbegavati hranu poput piletine, ćuretine ili junetine, jaja, ribu i mleko. Vegetarijancima na meniju obavezno treba biti tofu i druge namirnice od soje koja je bogat izvor proteina, ali i mahunarke poput graška.

Belančevina ima i u sojinom mleku, orašastim plodovima, slanutku, leći, spanaću i puteru od kikirikija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar