Ako vas muči NESANICA izbacite ovo iz ishrane

Tokom menopauze, žene koje jedu mnogo slatkih namirnica i prerađenih žitarica imaju veću mogućnost da pate od nesanice, pokazuje američko istraživanje.

Veliko američko istraživanje koje je obuhvatilo žene u menopauzi, u srednjim šezdesetim godinama, pokazalo je da prehrambeni glikemijski indeks direktno utiče na problem sa nesanicom.

Žene sa najvišim prehrambenim glikemijskim indeksom, što znači da su jele najviše ugljenih hidrata u obliku belog hleba, slatkiša i zaslađenih napitaka, imale su 11 odsto veće izglede za nesanicu od žena koje su imale najniži indeks.

– Nesanica je još jedan dobar razlog za izbegavanje slatkiša i sastojaka sa šećerom, osim kontrole telesne težine – navode naučnici ovog istraživanja.

Kad šećer u krvi brzo skoči, telo reaguje oslobađanjem insulina. Posledični pad nivoa šećera u krvi može dovesti do skoka hormona poput adrenalina i kortizola, koji mogu uticati na san.

Nesanica neproporcionalno pogađa žene, prema studiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Jpurnal of Clinical Nutrition.

Studija je pokazala da su žene koje su jele više povrća, vlakana i sveže komade voća, a ne sokove imale manje izglede za razvoj poremećaja spavanja i nesanice.

Iako cele voćke sadrže šećer, one sadrže i vlakna koja pomažu da se na minimum svedu skokovi šećera u krvi zbog čega voće ima niži glikemijski indeks.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.