U trendu

Bolest bubrega i ishrana

Nacionalni institut za zdravlje pokazuje kroz novu studiju koju je predvodio profesor Tanushree Banerjee sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku da pacijenti koji se bore sa hroničnim bolestima bubrega i imaju povećanu upotrebu mesa u ishrani – automatski povećavaju rizik.

Disfunkcija bubrega može otežati eliminaciju kiselina iz tela, stvarajući stanje poznato kao metabolička acidoza, a to stanje može se pogoršati manjim unosom voća i povrća i većim unosom mesa.

Tim prof. Banerja sproveo je analizu na osnovu praćenja 1500 pacijenata sa bolestima bubrega tokom perioda od otprilike 14 godina. Rezultati istraživanja pokazuju da pacijenti koji su konsumirali visoko-kiselu hranu (veća upotreba mesa u ishrani) imaju trostruko veći rizik od bolesti bubrega u poređenju sa onima koji su konsumirali nisko-kiselu hranu (voće i povrće). Tako se samo potvrđuju stari zaključci da ishrana ima značajan uticaj na zdravlje, pa i na funkcije bubrega.

Pacijenti sa hroničnim oboljenjem bubrega treba da obrate pažnju na kiseline u hrani tokom dijeta koje koriste, zbog opasnosti od napredovanja bolesti ili da se odluče za zamenu bubrega, čime bi uštedeli na lekovima i izbegli toksine u bubrezima.

Dr Džejmi Uribari, profesor nefrologije, koji nije bio uključen u studiju, slaže se da veće opterećenje dijetetskim kiselinama vodi bržem napredovanju bolesti bubrega, a samim tim i gubitku funkcije bubrega. Zato i on smatra da ishrana bogata voćem i povrćem može biti od koristi za bolesnike koji pate od hroničnih bolesti bubrega.

Procenjuje se da od hroničnih bolesti bubrega boluje najmanje 26 miliona Amerikanaca. Na osnovu toga stručnjaci upozoravaju da su bolesti bubrega potcenjene i da ova studija sa svojim zaključcima treba da probudi svest u svima.

Navedeni rezultati nedavno su ovjavljeni u časopisu Američkog društva za nefrologiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.