U trendu

Čitate li etikete na namirnicama

Kada čitate sadržaj etikete na nekom proizvodu, da li su vam ti podaci dovoljno jasni? Da li znate kako da zaštitite svoje srce, izgubite suvišne kilograme ili osnažite mišićni sklop? Ako vam pročitani podaci (najčešće odštampani najsitnijim fontom) ne znače mnogo, onda ste u većini koja ne zna da ih protumači.
Za neke osnovne stvari, nije potrebno detaljno tumačiti sve što piše na etiketi. Dovoljno je da obratite pažnju na osnovne oznake.
Da biste dobili energiju…
Fokusirajte se na – žitarice. Na etiketi potražite reč „integralno“. Integralne žitarice povećavaju nivo energije, jer održavaju stabilnost šećera u krvi. Prerađeni ugljeni hidrati (a najviše ih je u belom šećeru) najviše ometaju prirodan nivo šećera u krvi, te ih svakako treba izbegavati.
Da biste snizili nivo holesterola…
Fokusirajte se na oznaku „zasićene masnoće“.
Namirnice koje kupujete treba da sadrže što manje zasićenih masnoća ako želite da snizite holesterol. Jer – što se više zasićenih masnoća unosi u organizam, vaše telo će proizvoditi više holesterola.
Da biste očuvali memoriju…
Fokusirajte se na oznaku „omega-3“. Ova oznaka trebalo bi da se nalazi u nazivu namirnice, a ne samo na etiketi. Istraživanje čikaškog instituta za zdravo starenje pokazalo je da stariji ispitanici koji su jeli bar jedan riblji obrok nedeljno (koji sadrži omega-3) imaju 60% manje šanse da obole od Alchajmerove bolesti od onih koji retko ili nikad ne jedu ribu.
Da biste izgubili suvišne kilograme…
Fokusirajte se na oznaku „kalorije“.
Zlatno je pravilo: ako smanjite unos po 500 kalorija svakog dana u svoj organizam, možete oslabiti pola kilograma za nedelju dana. Zato i ima smisla uporno brojanje kalorija i traženje u supermarketu niskokaloričnih namirnica. Ali, ako gledate etiketu na kojoj piše da neka namirnica ima na primer 130 kalorija, kako da znate je li to malo ili puno? U tom slučaju treba uporediti etikete namirnica iste vrste, da bi se došlo do pouzdanog zaključka.
Da biste ojačali kosti…
Fokusirajte se na kalcijum.
Namirnice koje sadrže ovaj element obezbediće snagu vašim kostima. A ako namirnica sadrži i magnezijum, to će pomoći da vaše telo bolje iskoristi kalcijum.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.