Creva će vam reći „hvala“: Svaki obrok mora da sadrži ove 3 stvari, a evo i zašto

Postoje tri stvari koje moramo da konzumiramo kako bismo poboljšali zdravlje creva, a nutricionista Tim Spektor je objasnio i koje.
U video snimku na Instagramu on je detaljno objasnio:

1. Polifenoli: Ovo je vrsta odbrambene hemikalije u biljkama koja im daje svetlu boju i gorak ukus. Osim što štite biljku, polifenoli hrane dobre crevne bakterije i inhibiraju rast loših bakterija.

2. Vlakna: Preko 90% odraslih u UK ne dobija dovoljno vlakana, za koje se smatra da su pokretač iscrpljivanja mikrobioma ljudskog creva. Dobri izvori vlakana su orasi, semenke, cela zrna, mahunarke, grašak i voće i povrće.

3. Fermentisana hrana: Umešajte kefir u prelive za salatu ili dodajte kiseli kupus i kimči u sendviče, salate, supe i variva. Istraživanja su pokazala da uključivanje fermentisane hrane može povećati raznolikost crevnog mikrobioma.

„Ako sledite ove principe, takođe ćete uključiti mnogo različitih biljaka. Naše istraživanje je pokazalo da što je veći broj biljaka koje jedete, to je mikrobiom vašeg creva raznovrsniji“, rekao je Tim Spektor za The Sun.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.