U trendu

Dobro je postiti pa makar i samo jedan dan: Evo zašto

Post vraća energiju i polet

Iako je mršavljenje  jedna od posledica posta, ono ne predstavlja cilj po sebi. Istina je da svesno odricanje od hrane izrazito blagotvorno utiče na organizam.

Evo koje su sve blagodeti posta:

Post je predah tokom kojeg se telo oporavlja od prerade uvek novih količina hranljivih supstanci.

Post predstavlja unutrašnje čišćenje od toksina nataloženih nedovoljno svarenom hranom. Otrovi se iz vezivnih tkiva ispiraju preko bubrega, a zatim izlučuju iz organizma.

Post predstavlja odličnu terapiju za lečenje oboljenja povezanih sa nezdravom ishranom, kao što su to gojaznost, dijabetes, akne, alergije…

Post je kura lepote. Većom prokrvljenošću, koža postaje sjajna i ružičasta.

Post pročišćava dušu. Na površinu izlaze potisnute misli i osećanja, koji mogu biti prijatnog i neprijatnog karaktera. S obzirom na to da problemi konačno izlaze na čistac, ovo je period kada imamo priliku da nađemo jasniji uvid u njihovo rešenje.

Post je put ka duhovnom prosvetljenju. Neka od najnadahnutijih pesničkih i filozofskih dela nastala su tokom posta.

Post pojačava kondiciju. Ukoliko se telu da šansa da se malo odmori od tromosti izazvane teškom hranom, ono može nesputano osloboditi skrivenu unutrašnju snagu koju crpi iz nataloženih rezervi. Zapravo, ova energija daleko je efikasnija od one koja se dobija direktno iz hrane.

Tako da, tokom posta se nikako ne bi trebalo odricati sporta i uobičajenih treninga. Štaviše, tokom ovakvog jednog perioda, kretanje i fizička aktivnost su više nego dobrodošli. Bez snage za vreme posta možete ostati samo ako se ulenjite i sve vreme provodite prikovani za kauč ili krevet.

Isplati li se postiti samo jedan dan?

Organizam je barem tog jednog dana u najbukvalnijem smislu oslobođen prerađivanja hrane. Pritom se gubi oko pola kilograma na težini, ali ne masnoća, već uglavnom vode. Ono što je najvažnije je da se iz tela pročišćavaju toksini.

Jedan dan posta naročito je koristan nakon raskošne gozbe, na kojoj se previše jelo i pilo. Jednodnevno gladovanje najbrži je oporavak za organizam.

Osobama koje imaju problema s težinom, ali ne mogu biti na niskokalorijskim dijetama izrazito će biti korisno uvođenje jednog posnog dana nedeljno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)