U trendu

Gori je od šećera i masti: 1 popularni sastojak za kuvanje loš je po vaše zdravlje, upozoravaju naučnici

Sojino ulje se dugo smatralo veoma zdravim izborom, ali rezultati studije objavljene u stručnom časopisu „PLOS One” ukazuju na niz razloga zbog kojih bi popularni sastojak za kuvanje mogao imati ozbiljne posledice po zdravlje pojedinca, gore od šećera i masti.

U okviru proučavanja različitih vrsta navika u ishrani, naučnici sa Kalifornijskog univerziteta sproveli su testove na laboratorijskim miševima. Hranili su ih hranom sa 40 posto masti, količinom sličnom onoj koju većina Amerikanaca konzumira.

Jedna grupa je dobijala zasićene masti uglavnom iz kokosovog ulja, a druga je hranjena hranom na bazi nezasićenih masti iz sojinog ulja, kojoj je dodato kokosovo ulje.

Druga grupa je sadržala istu količinu nezasićenih masti koju prosečni Amerikanac konzumira.

Insulinska rezistencija

U okviru dodatna dva plana rada, naučnici su miševima dali dve verzije hrane bogate mastima sa dodatkom fruktoze, šećera koji se nalazi u voću i u medu. Hrana sve četiri dijete je sadržala isti broj kalorija, što znači da su naučnici mogli da procene pravi efekat različitih vrsta ulja i fruktoze na organizam miševa.

Očekivali su da će miševi koji su jeli masnoću sa fruktozom najviše dobiti na težini i razviti najjaču insulinsku rezistenciju, ali su ih rezultati iznenadili. Najviše su se ugojili miševi iz grupe koji su jeli hranu sa sojinim uljem, devet odsto više od miševa koji su jeli masnu hranu sa fruktozom, a čak 25 odsto više od onih koji su jeli masnoću iz kokosovog ulja.

Iznenađujući rezultati

Masna jetra i veća insulinska rezistencija primećeni su kod miševa koji su konzumirali sojino ulje.

Vođa studije Punamjot Deol priznao je da su on i njegove kolege iznenađeni rezultatima, „posebno imajući u vidu svakodnevna upozorenja o potencijalnoj ulozi šećera u sveprisutnoj epidemiji gojaznosti“. Australijska nutricionista Lindi Koen rekla je za magazin „Femejl“ da je polovina biljnih ulja proizvedenih u svetu sojino ulje, koje se zbog niske cene koristi u mnogim prerađenim i upakovanim namirnicama.

Kada je na proizvodu ispisana oznaka „biljno ulje“, to je uglavnom sojino ulje ili neke njegove komponente. Koen dodaje da se geni ljudske jetre ponašaju slično kao i geni miša, što znači da se studija može primeniti na nas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)