U trendu

Ishrana koja popravlja san: Novo istraživanje naučnika

Tehnike poboljšanja kvaliteta sna, kao što su odlazak u krevet u isto vreme, vežbanje i nekorišćenje elektronskih uređaja pre odlaska na spavanje dobro su poznate, a naučnici su sada utvrdili da na kvalitetan san može uticati i način ishrane..

Istraživanje koje je nedavno objavljeno u Žurnalu Akademije za nutricionizam i dijetetiku, analiziralo 20 prethodnih istraživanja objavljenih između 1975. i 2021. godine. Cilj je bio da se utvrdi koja vrsta ishrane najbolje pomaže u poboljšanju kvaliteta sna. Istraživači su naglasili da je mediteranski način ishrane bolji od ostalih i da može da pomogne da se lakše zaspi i da se kvalitetnije spava.

„Oni koji jedu veću količinu hrane bogate vlaknima, zdravim masnoćama, voće i povrće bogato serotoninom i melatoninom i unose antizapaljenske hranljive materije (kao što su antioksidanti ili omega-3 masne kiseline, bolje spavaju“, kaže Ketrin Vilson za magazin „It dis, not det“.

Dr Majkl Gradner, direktor Centra za san na Univerzitetu Arizona, objašnjava da veza sna i ishrane ne zavisi toliko od konkretnih namirnica, koliko od načina na koji se hranimo.

„Zdrav način ishrane, posebno onaj koji ima dovoljan balans hranljivih materija, u kom se najveći deo kalorija unosi sredinom dana, može više da koristi kvalitetnom snu“, kazao je Gradner.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar