U trendu

Istina o smrznutoj ribi: Stručnjaci presudili da li je zdrava

Danas sa sigurnošću znamo koliko je raznolika i uravnotežena ishrana važna za održavanje dobrog zdravlja, a namirnica koju nikako ne bismo smeli da zanemarujemo je riba, kao izvrstan izvor proteina, omega-3 masnih kiselina i drugih esencijalnih nutrijenata. Međutim, pristup svežoj ribi može biti ograničen, posebno van sezone i na određenim mestima. Tu se pojavljuje smrznuta riba kao praktična i hranljiva alternativa svežoj.

Međutim, ispostavlja se da smrznuta riba ima mnogo prednosti u odnosu na svežu ribu, a nutritivno je jednako vredna, piše Index.hr.

Šta je s ukusom i hranljivim vrednostima?

Nije li sveža riba uvek bolja? Istina je da je smrznuta riba jednako hranljiva kao i sveža riba. Kod ribe koja je pravilno smrznuta odmah nakon ulova nutritivna vrednost, vlažnost i ukus su u potpunosti očuvani. U slepim testovima ukusa koje je sproveo Državni univerzitet savezne države Oregon obučeni panelisti su preferirali ribu smrznutu odmah nakon ulova u odnosu na svežu ribu, prenosi Index.hr.

To je zato što se danas većina ribe zamrzava direktno na brodu, samo nekoliko minuta nakon što je ulovljena, u jedinicama za brzo zamrzavanje koje održavaju temperaturu daleko ispod one kućnih zamrzivača.

To znači da smrznuta riba zadržava svoju teksturu i ukus bolje nego ikad pre, a može biti i mnogo „svežija“ od „sveže ribe“ koja se ponekad transportuje, distribuira i obrađuje nedelju dana ili više.

Naposletku, duboko zamrzavanje ubija parazite, što smrznutu ribu čini pogodnijom za suši.

S obzirom na to da je riba zamrznuta na vrhuncu svežine, sav njen ukus, hranljiva vrednost, kao i tekstura, ostaju sačuvani. I sve dok je riba pravilno zamrznuta, nije važno da li je masna ili nemasna, sečena na debele odreske ili tanke filete.

Praktična opcija

Kada je reč o praktičnosti, ništa nije praktičnije od smrznute ribe. Zamislite da je kraj dugog i napornog dana, niste isplanirali večeru, a želite nešto da spremite na brzinu. Smrznuti riblji fileti mogu da budu odlično rešenje. Jednostavno i brzo se odmrznu pod hladnom vodom, a nemasnoj ribi, poput bakalara ili brancina, nije ni potrebno odmrzavanje.

Ako se odlučite za smrznutu ribu, takođe povećavate izbor vrsta koje imate na raspolaganju jer ne morate čekati sezonu.

Prema National Geographicu, smrznuta riba je i dobra za okolinu jer pomaže u smanjenju otpada i smanjuje resurse potrebne za transport ribe od vode do stola.

Pravilno odmrzavanje

Ribu nemojte prethodno odmrzavati u frižideru i pre odmrzavanja je nemojte vaditi iz vakuumiranog pakovanja.

Za odmrzavanje koristite samo hladnu vodu iz slavine jer će tako rizik od razvoja bakterija biti najmanji.

Kako biste osigurali najbolje rezultate, odmrznutu ribu upotrebite odmah.

Kad se sve sabere, smrznuta riba je prikladna i hranljiva alternativa svežoj. Dostupna je tokom cele godine, jednostavna za pripremu i svestrana, a nutritivno je jednako vredna kao i sveža. Takođe je dobra za okolinu i može biti jednako kvalitetna, ako ne i kvalitetnija od sveže ribe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar