U trendu

Izbacite ove 3 namirnice iz ishrane i vaše srce će vam biti zahvalno, otkrivaju stručnjaci

Izbacivanje ove tri namirnice iz ishrane je ključno za zdravlje srca i duži život

Sve više ljudi svesno je tog problema i traži načine da poboljša zdravlje srca. Dobra vest je da ne morate da vežbate tri sata dnevno i jedete isključivo ribu i hranu biljnog porekla da biste održali svoje srce zdravim. Nekoliko jednostavnih promena takođe može puno pomoći.

Jedna od najlakših stvari koje možete učiniti jeste da izbacite ili strogo ograničite određene namirnice koje su neprijatelji zdravlju srca. Kardiolozi i nutricionisti otkrivaju za HuffPost o kojoj je hrani reč.

Slanina

Ako volite slaninu, žao nam je, ali svi se stručnjaci slažu da je to namirnica koju treba zaobilaziti ili konzumirati samo u posebnim prilikama.

„Slanina može da povisi krvni pritisak zbog visokog sadržaja soli, dok veze koji nastaju tokom prženja slanine, poput policikličkih aromatskih ugljevodonika i heterocikličkih amina, doprinose upali i oštećenju krvnih žila“, ističe nutricionistica Mišel Rutenštajn.

Beli hleb

Beli hleb ima visok glikemijski indeks te malo hranljivih stvari i vlakana u poređenju s celim žitaricama. Zbog toga može dovesti do brzih skokova šećera u krvi, inzulinske rezistencije i debljanja, što sve povećava rizik od srčanih bolesti i povezanih komplikacija.

Prženi krompirići

Kada se hrana prži, menja se njen nutritivni sadržaj.

„Ona gubi vodu, a dobija masnoću. Prženi krompirići su opasni zbog transmasti i puno soli, što utiče na krvni pritisak i povećava rizik od srčanih bolesti“, objasnio je dr Setareh-Šenas.

Redovna konzumacija pržene hrane generalno je povezana s povećanjem koronarne bolesti srca, visokog krvnog pritiska i gojaznosti, piše b92.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar