U trendu

Jedan ugljeni hidrat trebalo bi izbaciti iz ishrane, posebno nakon 40. godine

Kako starimo, naš metabolizam se usporava. Stoga nije važno samo uravnoteženo hraniti se i paziti na ukupni broj kalorija koje unosite svaki dan, nego morate paziti i na hranjive materije koje se nalaze u hrani. Ali, koji hranjivi sastojci inhibiraju metabolizam i mogu da podstaknu gojenje? Nutricionista Melisa Moris bavi se tom temom i nudi odgovore.

Naime, ona kaže da posebnu pažnju treba obratiti na ugljene hidrate. Ali, ne na složene ugljene hidrate koji se nalaze u proizvodima od celovitih žitarica ili mahunarkama, nego na ugljene hidrate (naročito šećer) koji se nalaze u jako obrađenoj hrani, poput slatkiša, pekarskih proizvoda, čokoladica, sokova i slično. Često ni ne znamo da konzumiramo šećer jer mnogo je namirnica punih skrivenog šećera.

Evo zašto je šećer loš za telo

„Ove vrste ugljenih hidrata nisu dobre ni u kom dobu, a kamoli za osobe starije od 40 godina, jer ne pružaju zdrave hranjive materije, vitamine, minerale i antioksidanse“, rekla je Moris. To je loše za metabolizam, jer nivo insulina vrtoglavo raste i povećava se rizik od hroničnih bolesti. Masne naslage u telu takođe bi se povećale s povećanom potrošnjom šećera, a i povećala bi se nivo upale u telu.

Koje alternative postoje?

Njen savet: bolje je koristiti neprerađenu hranu poput orašastih plodova, mahunarki, voća i povrća, jer te namirnice ne štete metabolizmu, deluju protiv upalno, imaju visok udeo vlakana i pomažu u regulaciji telesne težine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar