U trendu

Jedite ih češće: Ovih 6 namirnica su riznica zdravlja, sadrže najviše hranjivih materija na svetu

Stručnjaci tvrde da na planeti nećete naći hranu koja u tako maloj količini sadrži više nutrijenata nego ove namirnice. Ukusne su, manje ili više lako dostupne, pa se potrudite da ih konzumirate makar jednom ili dvaput sedmično.

Kako biste uneli što je više nutrijenata putem hrane, važno je da birate pažljivo, odnosno da unosite namirnice koje sadrže obilje hranjivih materija.

1. Beli luk

Jedan od najpopularnijih „narodnih lekova“ na našim prostorima nesumnjivo je beli luk, koji je širom sveta poznat i popularan u tradicionalnoj medicini. Svetsku popularnost stekao je zahvaljujući bogatom sastavu vitamina C, B1, B6, kalcijumu, kalijumu, bakru, manganu i selenu.

Beli luk sadrži i korisna jedinjenja sumpora kao što je alicin, koji pomaže u snižavanju krvnog pritiska i lošeg holesterola, a povećava dobar holesterol. Pored toga, beli luk ima antibakterijsko i antifungalno dejstvo.

2. Krompir

Najlakše dostupna hrana s ove liste svakako je krompir. On sadrži obilje kalijuma, magnezijuma, gvožđa, bakra i mangana, vitamina C i većinu vitamina B, uz dosta drugih nutrijenata u manjoj količini. Zapravo, krompir će vam pružiti pomalo od svega što treba organizmu.

3. Jetra

Gotovo otkad jedu hranu životinjskog porekla, ljudi konzumiraju jetru. Iako se obično jede mišićno tkivo životinja, organi sadrže znatno više hranljivih materija, a jetra je nesumnjivo najzdraviji organ.

U njoj se nalaze vitamini B12, B5, B6, niacin i folati, vitamin B2, vitamin A, potom bakar, cink, fosfor, gvožđe, selen, proteini…

4. Kelj

Možda ne spada u najomiljeniji zeleniš, ali je svakako najzdraviji. Prepun antioksidanata, vitamina, minerala, vlakana i bioaktivnih jedinjenja, kelj je nekrunisani kralj zelenog lisnatog povrća.

U njemu ima najviše vitamina A, C i K1, potom vitamina B6, kalijuma, kalcijuma, magnezijuma, bakra, mangana, a malo je poznato da je, zapravo, zdraviji nego spanać jer ima manje oksalata, supstance koja vezuje minerale poput kalcijuma u crevima i sprečava apsorpciju.

Kelj sadrži i izotiocijanat i indol-3-karbinol, jedinjenja za koja je naučno utvrđeno da su efikasna u borbi protiv raka.

5. Losos

Riba je zdrava, ali nije svaka riba ista, pa ćete tako najviše omega-3 masnih kiselina dobiti ako jedete losos i druge masne ribe. U 100 grama atlantskog lososa naći ćete oko 2,2 grama omega-3 masti, životinjske proteine, obilje vitamina i minerala, a pre svega vitamine B-kompleksa, magnezijum, kalijum i selen.

Preporučuje se da se ova riba nađe na tanjiru najmanje jednom ili dvaput nedeljno kako bi organizam dobio dovoljno omega-3 masnih kiselina i ostalih nutrijenata potrebnih da se smanji rizik od srčanih problema, demencije, depresije i drugih bolesti.

6. Borovnice

Možda ne sadrže minerale i vitamine kao povrće, ali borovnice mogu da se pohvale antioksidantnim supstancama kao što su antocijanini i brojna biljna jedinjenja koja jačaju zdravlje mozga.

Neretko se borovnice nazivaju kraljem antioksidativne hrane. One u porciji od 150 grama sadrže 24 odsto preporučene dnevne doze vitamina C, 36 odsto preporučene dnevne doze vitamina K, 25 odsto preporučenog dnevnog unosa mangana, 4 grama vlakana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar