U trendu

Jedite ih češće: Ovo su najzdravije namirnice koje možete pojesti

Ovih deset namirnica konzumirajte što češće jer su prava superhrana i čine čuda za vaše zdravlje…

Nedavno su časopisi Pollock Communications i Today’s Dietitian „What’s Trending in Nutrition“ među nutricionistima sproveli anketu o najnovijim trendovima u zdravoj ishrani i namernicima koje najviše doprinose zdravlju celog organizma.

Evo šta kažu stručnjaci, koja hrana zaslužuje naziv ‘super hrane’.

1. Fermentisana hrana: Prvo mesto, zbog jačanja imuniteta i dobre za creva, pripalo je fermentisanoj hrani poput jogurta. Prema istraživačima sa Medicinskog fakulteta u Stanfordu, ishrana bogata fermentisanom hranom povećava raznovrsnost mikrobioma i poboljšava imuni odgovor.

2. Borovnice: Male, ali moćne borovnice su odličan izvor antioksidanata koji pomažu u zaštiti ćelija od slobodnih radikala i na taj način mogu smanjiti rizik od raka, srčanih bolesti i drugih stanja. Pored toga, antioksidansi su važni za rast kose, jake nokte i zdravu kožu.

3. Semenke: Semenke poput čia semena ili semena konoplje imaju veliku hranljivu vrednost, pune su antioksidanata, minerala, vlakana i omega-3 masnih kiselina. Prema studiji iz 2016. godine, antioksidansi iz čia semena su antikancerogeni i imaju zaštitni efekat na srce i jetru. Čia semenke su takođe odličan izvor kalcijuma, fosfora i magnezijuma, što znači da mogu poboljšati zdravlje kostiju, prenosi Večernji.

4. Acai bobice: Iako nema ništa loše u standardnom voću kao što su jabuke i pomorandže, voće poput acai bobica je prepuno antioksidansa i može poboljšati nivo holesterola, a prema studiji iz 2014., takođe može zaštititi mozak od oštećenja povezanih sa godinama.

5. Avokado: Pored toga što je odličan izvor masti zdravih za srce, avokado je prepun antioksidanata i drugih hranljivih materija koji pomažu kod holesterola, gustine kostiju, nege kože, zdravlja očiju itd. Ako niste ljubitelj avokada na tostu, pokušajte da ga umešate u smuti.

6. Zeleni čaj: Zeleni čaj je sa razlogom popularan napitak u mnogim kulturama hiljadama godina; poznat je po svojim antiinflamatornim svojstvima i svojstvima za jačanje imuniteta, a prema studijama može i da pojača sagorevanje masti i ubrza metabolizam.

7. Orašasti plodovi: Orašasti plodovi (kao i puter od orašastih plodova) su odličan način za dodavanje proteina, vlakana i drugih ključnih hranljivih materija u vašu ishranu. Pistaći su, na primer, puni antioksidanata, uključujući i one za koje je naučno dokazano da promovišu zdravlje očiju i mogu pomoći u zaštiti od raka i srčanih bolesti.

8. Žitarice: Žitarice kao što su amarant, tef, faro i kinoa su pune vlakana i sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina i solidan su izvor vitamina B6 i C.

9. Lisnato povrće: Lisnato povrće poput kupusa i spanaća je odličan izvor proteina i flavonoida, koji mogu da spreče oštećenje slobodnih radikala, rak i upale. Takođe je bogat vitaminima A i C, a naučno je dokazano da snižava nivo krvnog pritiska i smanjuje rizik od razvoja srčanih oboljenja.

10. Kelj: Kao i spanać, kelj je prepun proteina i flavonoida. Vitamini A, K i C, i solidan je izvor zasićujućih vlakana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar