U trendu

Jedite ih što manje: Ovih 5 namirnica uništava koncentraciju i pamćenje

Bez obzira koliko godina imate, nikada nije kasno za uvođenje promena u ishrani koje vam mogu poboljšati i sačuvati zdravlje

Dr. Uma Naidu, koja se bavi ishranom i koja se bavi proučavanjem bakterija u crevima i metaboličkim procesima koji mogu uticati na funkcionisanje memorije navodi da postojeće studije pokazuju da postoji šansa da se smanji mogućnost demencije ako se izbegavaju određene namirnice koje negativno utiču na creva, ali i posledično na pamćenje i fokus.

„Ovo su namirnice koje ja lično izbegavam upravo zato što podstiču upale i uništavaju zdravlje mozga, objašnjava doktorka Naidu..

1. Šećeri

Iako mozak dolazi do energije putem glukoze, ishrana koja uključuje puno šećera može dovesti do preterane količine glukoze u mozgu što pak može voditi do problema s pamćenjem i gubitkom plastičnosti u hipokampusu – delu mozga koji kontroliše pamćenje. Kolači i gazirana pića su često puni dodatih šećera i zato ih treba izbegavati. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da unos šećera na dnevnoj bazi bude manji od 10 posto ukupnoga dnevnog energetskog unosa kada je reč o djeci, ali i o odraslima. Dakle, unosimo li dnevno u organizam 2000 kalorija, od šećera bi trebalo da dolazi do 200 kalorija. Dvesta grama šećera otprilike je kao 10 konzumnih paketića šećera za kafu.

2. Pržene namirnice

Krompiri, riba ili pržena piletina su mnogima omiljene namirnice, ali kada se radi o zdravlju mozga, bilo bi potrebno ipak smanjiti unos pržene hrane. Jedna je studija pokazala da ishrana bogata ovakvim namirnicama je povezana s lošijim rezultatima na testovima pamćenja. Razlog bi mogao da leži u tome što ovako pripremljena hrana može uzrokovati upalne procese koji će oštetiti krvne sudove koji nutrijente dovode do mozga, piše Ordinacija.hr.

3. Ugljeni hidrati s visokim glikemijskim indeksom

Iako hleb i testenina nemaju sladak ukus, telo ih i dalje procesuira na vrlo sličan način kao šećere. To znači da i one mogu povećati rizik od depresije. Ne morate ugljene hidrate potpuno izbaciti iz ishrane, ali potrebno je pripaziti koje jedete. Ugljeni hidrati boljeg kvaliteta su zapravo integralne žitarice, namirnice pune vlakana, i one koje imaju niži glikemijski indeks. Namirnice koje bi trebalo izbegavati i manje unositi su krompir, beli hleb i beli pirinač.

4. Alkohol

Dok alkoholna pića mogu nakratko da otklone stres od svakodnevnog života, stalno konzumiranje ipak može dovesti do problema.

Arčana Sing-Mano, profesorka i naučnica na francuskom institutu za zdravlje i istraživanja pratila je 23 godine 9.000 osoba kako bi se potvrdilo šta alkohol radi mozgu. Rezultati pokazuju da osobe koje piju alkohol ili koji piju više od 14 pića nedeljno imaju veći rizik od razvoja demencije u poređenju s onima koji su ga pili umereno. Osobe koje piju više od 14 alkoholnih pića nedeljno se smatraju onima koji piju previše. Alkohol ne bi trebalo konzumirati kako bi se zaboravilo na brige, a sigurno ne bi trebalo piti ga često.

5. Nitrati

Koriste se kako bi namirnice duže trajale ili im se pojačala boja, poput slanine ili kobasica, a njihova konzumacija može biti povezana s depresijom. Jedna je nedavna studija pokazala kako nitrati mogu promeniti stanje u crevima tako da utiču na ravnotežu bakterija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar