U trendu

Jedna čaša ovog soka dnevno mogla bi da smanji rizik od bolesti srca

Ako ste se ikada zapitali da je dobro uživati u soku od narandže ujutro jer ste čuli da treba izbegavati sve namirnice koje sadrže šećere, osim u slučaju da je taj savet potekao od vašeg lekara, verovatno bi to trebalo da zanemarite. Ispostavilo se da ispijanje 100-postotnog soka od narandže (kao i drugih 100-postotnih sokova od citrusa) zapravo može koristiti vašem zdravlju na više načina nego što mislite.

Registrovani dijetetičari kažu da zahvaljujući hesperidinu, antioksidansu koji se nalazi u agrumima poput narandže, ispijanje 100-postotnog soka od ovog južnog voća zapravo može smanjiti rizik od srčanih bolesti, poboljšati zdravlje vaše krvi i smanjiti hroničnu upalu.

Šta je hesperidin?

“Hesperidin je biljni pigment s antioksidativnim i protivupalnim svojstvima”, kaže dijetetičarka Ejmi Gudson. “Primarno se nalazi u agrumima poput narandže, limuna, grejpa i mandarina, kao i u njihovim 100-postotnim sokovima. Ovo je važno jer antioksidansi pomažu da se ublaže slobodni radikali koji mogu uzrokovati oštećenje ćelija.”

Kako hesperidin utiče na zdravlje srca?

Prema dijetetičarki Loren Manaker, konzumacija 100-postotnog soka od citrusa je povezana s nižim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i ishemijskog moždanog udara.

“Sok od narandže sadrži biljna jedinjenja kao što su flavonoidi, koji se mogu povezati s pozitivnim ishodima za zdravlje srca”, kaže Manaker. “Određeni flavonoidi, kao što je hesperidin smanjuju rizik od kardiovaskularnih problema, moždanog udara i za muškarce i za žene kao i smanjenog rizika od koronarne bolesti srca kod žena u postmenopauzi.”

Takve podatke utvrdilo je i istraživanje objavljeno u časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition, prenosi Index.

Sok od narandže za zdravlje srca

“Jednostavna navika ispijanja čaše 100-postotnog soka od narandže ujutro može imati veliki efekat na vaše celokupno zdravlje”, kaže Manaker. “Sve dok ne pijete sokove s velikim dozama dodanog šećera, bojama i aditivima, pravi sok od narandže izvrsna je opcija”, zaključila je.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.