U trendu

Jutarnjoj kafi dodajte ova dva sastojka, metabolizam će vam biti zahvalan

Kafa je omiljeni napitak u kojem uživaju mnogi širom sveta. Njome se započinje dan, a ispija se i nakon ručka. Osim što će nas razbuditi, kafa može i pokrene metabolizam, ali samo ako joj se dodaju dva začina.

Cimet

Cimet je svestran začin. Njegove aromatične note mogu popraviti ukus kafe, a studije su pokazale i da je koristan za povećanje osetljivosti na insulin i poboljšanje nivoa šećera u krvi i holesterola, koji su ključni za mršavljenje i celokupno zdravlje.

„Cimet može poboljšati osetljivost na insulin, omogućujući telu da efikasnije reguliše nivo šećera u krvi. To zauzvrat može smanjiti verovatnoću skladištenja masti i pospešiti glukoze za energiju. Dodatno, cimet ima termogeni efekat, što znači da može da poveća vašu brzinu metabolizma povećanjem proizvodnje toplote u telu nakon konzumiranja“, objasnila je nutricionistkinja Lisa Ričards, a prenosi Index.

Kurkuma

Kurkuma sadrži aktivno jedinjenje kurkumin, koje je bilo predmet istraživanja zbog njegove potencijalne uloge u podsticanju metabolizma.

Dijetetičarka Šeri Berger objašnjava: „Kurkuma sadrži jedinjenje kurkumin koji je povezan s poboljšanim opsegom struka, indeksom telesne mase (BMI) i telesne težine.“

Za bolju apsorpciju kurkumina, ključno je dodati i mrvicu crnog bibera. Prema nekim istraživanjima, dodavanje crnog bibera kurkumi može povećati apsorpciju kurkumina za više od 2000 posto, piše She Finds.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)