Kada vidite koliko je kora lubenice korisna, čuvaćete je kao oči u glavi.

Lubenica je kraljica leta, osvežavajuće i sočno, mnogima omiljeno voće – koje je zapravo povrće. Ali, ovom prilikom nećemo ulaziti u vekovne debate o razlikovanju voća i povrća, nego ćemo se pozabaviti zanimljivim načinima kako iskoristiti koru lubenice.

Jeste li znali da se kora lubenice koristila još od antičkog doma, ali je s vremenom, u konzumerskom društvu, pala u zaborav? Ipak, s porastom svesti o održivosti i nastojanju da se što više otpada iskoristi u druge svrhe, počela je ponovo da uživa svoju staru slavu. Znači, umesto da je bacite u biootpad pročitajte za što sve može koristiti kora lubenice!

Kora lubenice bogata je hranjivim materijama poput magnezijuma i kalijuma, vlaknima i prirodnim aminokiselinama, što znači da pomaže u kontroli holesterola, u usporavanju apsorpcije šećera u crevima, u snižavanju krvnog pritiska kod odraslih osoba s hipertenzijom…

Beli i zeleni dijelovi lubenice mogu se koristiti za smoothie, mogu se naseckati i u salate, od njih se može pripremiti džem… Kora lubenice prepuna je i dobrobiti za kožu. Nakon što je naseckajte i usitnite u blenderu, smesu možete koristiti poput kreme za hranjenje kože, uklanjanje viška ulja s površine kože, ublažavanje crvenila na koži ili bolova kod opekotina od sunca…

Takođe, kora lubenice može se koristiti i kao prirodni kompost za đubrenje biljaka, kao hrana za domaće životinje poput zečeva, svinja ili kokoški, prenosi Jutarnji list.

Naravno, u svakom navedenom slučaju poželjno je koristiti organski uzgojenu lubenicu, ne tretiranu herbicidima ili pesticidima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.