U trendu

Kakve promene se dešavaju u organizmu ako jedemo šaku oraha nedeljno? Posebno su važni za žene

Šaka oraha jednom nedeljno ženama produžava život jer održava telo zdravijim, pokazalo je novo istraživanje.

Naučnici su otkrili da su zdravije žene u kasnim pedesetim i ranim šezdesetim one koje konzumiraju orahe barem jednom nedeljno. Nakon što su prešle 65. godinu, nisu imale nikakvih mentalnih, fizičkih, srčanih bolesti, kao ni problema s pamćenjem, prenosi Novi.ba.

Autori istraživanja koristili su rezultate studije na 33.931 žene. Konzumiranje oraha je jedina navika posle vežbanja koja je bila povezana sa zdravim starenjem.

– Ne postoji samo jedna životna navika koja će starije ljude održati zdravima, ali kada ih imate nekoliko ovakvih manjih one definitivno deluju i pomažu – rekao je dr Fransin Grodstajn sa Univerziteta Harvard.

U poređenju s drugim orašastim plodovima, orasi sadrže najveću količinu omega-3 masnih kiselina. Svega 30 grama oraha sadrži 2,5 grama alfa-linoleinske kiseline (ALA), polinezasićene masti koja je neophodna u ishrani.

Orasi sadrže i antioksidanse, molekule sposobne da uspore i spriječe oksidaciju; tako da konzumacijom hrane s antioksidansima možete zaštititi ćelije od oštećenja izazvanog procesom starenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.