Kažu da spada u najzdravije povrće, a Srbi ga obožavaju

Paradajz zauzima posebno mesto u ishrani Srba i širom sveta, ne samo zbog svog neodoljivog ukusa, već i zbog svoje sposobnosti da doprinese očuvanju zdravlja

U svetu ishrane, postoje neke namirnice koje se ističu kao pravi dragulji zdravlja, a jedno od takvih je i paradajz – čudo prirode koje Srbi ne samo da vole, već i uzdižu na pijedestal svog jelovnika. Paradajz, koji je često nazivan i „zdravstvenom bombom“, istinski je zlatni standard zdrave ishrane, sa izuzetnim nutritivnim profilom i naučno dokazanim koristima za ljudsko zdravlje.

Nutritivna moć paradajza

Paradajz je bogat vitaminima, mineralima i fitonutrijentima koji igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja. Njegova osnovna komponenta, likopen, daje paradajzu karakterističnu crvenu boju i ima moćna antioksidativna svojstva. Antioksidansi su bitni za neutralizaciju slobodnih radikala i smanjenje rizika od raznih bolesti, uključujući srčane bolesti i određene vrste raka.

Pored likopena, paradajz je izvor vitamina C, koji podržava imunološki sistem, kao i vitamina K, koji je važan za zdravlje kostiju i koagulaciju krvi. Paradajz takođe pruža vitamin A, kalijum i folate

Srbi i njihova ljubav prema paradajzu

Paradajz je neizostavan deo srpske kuhinje, bilo da se koristi za pripremu salata, umaka, čorbi ili raznih jela. Bogatstvo ukusa i teksture paradajza doprinose raznovrsnosti srpske kulinarske tradicije, a njegova svestranost čini ga dragocenim sastojkom za svakodnevne obroke, prenosi 24sedam.rs.

Istraživanje i potvrda

Niz istraživanja je istakao blagodeti konzumacije paradajza. Likopen, ključni fitonutrijent u paradajzu, povezan je sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, regulacijom krvnog pritiska, podrškom zdravlju prostate i smanjenjem rizika od određenih vrsta karcinoma. Upravo zato se preporučuje i konzumacija soka od paradajza.

Studija objavljena u časopisu „Nutrition and Cancer“ istraživala je vezu između konzumacije likopena iz paradajza i rizika od raka prostate. Istraživanje je pružilo dokaze da redovno konzumiranje paradajza može biti povezano sa značajnim smanjenjem rizika od raka prostate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.