U trendu

Kiseli kupus je pravi zimski eliksir zdravlja: 7 razloga zašto ga treba jesti svaki dan

Još i pre više od dve hiljade godina, fermentacija je bila jedna od metoda za očuvanje hrane od kvarenja. Kiseli kupus nastaje upravo uz pomoć fermentacije i zbog toga nudi više hranljivih i zdravstvenih koristi od svežeg kupusa.

Energetske informacije kiselog kupusa

Kalorije: 27

Proteini: 1g

Ugljeni hidrati: 7g

Masti: 0g

Vlakna: 4g

Fermentacija kiselog kupusa je proces u kome mikroorganizmi u kupusu vare svoje prirodne šećere i pretvaraju ih u ugljen-dioksid i organske kiseline. Fermentacija stvara uslove koji podstiču rast korisnih probiotika koji se takođe nalaze u proizvodima kao što su jogurt i kefir. To su bakterije koje imaju mnoge zdravstvene prednosti. Oni takođe pomažu da hrana bude svarljivija, što povećava sposobnost creva da apsorbuje vitamine i minerale koje sadrže, piše Krenizdravo.hr.

Zdravstvene prednosti kiselog kupusa

1. Poboljšava varenje

Kiseli kupus sadrži prethodno pomenute probiotike, koji su zapravo korisne bakterije koje deluju kao prva linija odbrane od toksina i štetnih bakterija. Oni takođe mogu poboljšati vaše varenje i opšte zdravlje. Probiotici takođe pomažu u smanjenju gasova, nadimanja, zatvora, dijareje i simptoma povezanih sa Kronovom bolešću i ulceroznim kolitisom, prenosi Healthline. Osobe koje imaju navedene bolesti treba da prate kako kiseli kupus utiče na njih i da se u skladu s tim odluče da li će ga konzumirati. Kao i većina drugih fermentisanih namirnica, kiseli kupus sadrži različite enzime koji pomažu u razgradnji hranljivih materija u manje molekule koji se lakše svare.

2. Jača imuni sistem

Kiseli kupus je bogat izvor hranljivih materija za jačanje imuniteta. Bakterije u vašem crevu mogu imati snažan uticaj na vaš imuni sistem. Redovna konzumacija hrane bogate probioticima kao što je kiseli kupus može smanjiti rizik od razvoja infekcija kao što su prehlade i infekcije urinarnog trakta. Kiseli kupus je takođe bogat vitaminom C i gvožđem, koji doprinose zdravom imunološkom sistemu.

3. Pomaže u mršavljenju

Redovno konzumiranje kiselog kupusa može vam pomoći da smršate i održite svoju težinu. To je delom zato što kiseli kupus, kao i većina povrća, ima malo kalorija i mnogo vlakana. Dijeta bogata vlaknima vas duže drži sitima, što vam može pomoći da prirodno smanjite broj kalorija koje jedete svaki dan.

4. Pomaže u smanjenju stresa i održavanju zdravlja mozga

Iako vaše raspoloženje može uticati na ono što jedete, ono što jedete takođe može uticati na vaše raspoloženje i funkciju mozga. Utvrđeno je da probiotici pomažu u poboljšanju pamćenja i smanjenju simptoma anksioznosti, depresije, autizma, pa čak i opsesivno-kompulzivnog poremećaja (OCD).

5. Smanjuje rizik od određenih vrsta raka

Kupus sadrži antioksidante i druga korisna biljna jedinjenja koja mogu pomoći u smanjenju rizika od određenih karcinoma. Naučnici veruju da ova jedinjenja mogu pomoći u smanjenju oštećenja DNK, sprečavanju mutacije ćelija i blokiranju prekomernog rasta ćelija koje obično dovode do razvoja tumora. Proces fermentacije kupusa takođe može stvoriti posebna biljna jedinjenja za koja se smatra da pomažu u uništavanju ćelija raka. Jedno istraživanje je pokazalo da su žene koje su jele puno kupusa i kiselog kupusa od mlađih godina do odrasle dobi imale smanjen rizik od raka dojke.

6. Dobar je za zdravlje srca

Kiseli kupus može doprineti zdravijem srcu. To je zato što je bogat vlaknima i probioticima, od kojih oba mogu pomoći u smanjenju nivoa holesterola. Štaviše, kiseli kupus je jedan od retkih biljnih izvora menakinona, poznatijeg kao vitamin K2. Smatra se da vitamin K2 pomaže u smanjenju srčanih bolesti sprečavanjem nakupljanja kalcijuma u ​​arterijama, prenosi Healthline.

7. Doprinosi jačanju kostiju

Kiseli kupus sadrži vitamin K2, koji igra važnu ulogu u zdravlju kostiju. Tačnije, vitamin K2 aktivira dva proteina čija je funkcija da vezuju kalcijum, glavni mineral koji se nalazi u kostima. Trogodišnja studija žena u postmenopauzi primetila je da su one koje su uzimale suplemente vitamina K2 imale sporiji gubitak mineralne gustine kostiju povezan sa godinama. Štaviše, nekoliko drugih studija je pokazalo da uzimanje suplemenata vitamina K2 smanjuje rizik od preloma kičme i kuka za 60 – 81 procenat.

Domaći recept za jednu teglu

Sastojci:

1 srednja glavica kupusa

1 – 3 žličice morske soli

Priprema:

Naseckajte kupus i posolite ga. Gnječite ga rukama ili udarajte čekićem za meso oko 10 minuta, dok ne pusti svoj sok. Stavite kupus u teglu, nalijte njegov sok. Ako je potrebno, dodajte malo vode. Teglu prekrijte poklopcem ili filterom za kafu učvršćenim gumicom. Držite ga na sobnoj temperaturi najmanje dve nedelje dok se ne postigne željeni ukus i tekstura. Ako za zatvaranje koristite poklopac, svakodnevno ga otvorite da bi se oslobodio pritisak. Nakon što je kiseli kupus gotov, teglu premestite na hladno mesto.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar