U trendu

Koliko su krompiri zaista zdravi i šta će se dogoditi ako ih jedete svakog dana?

Krompir je jedno od najpopularnijih povrća. Jeftin je, široko dostupan i sjajnog je ukusa bilo na koji od mnogo različitih načina da se pripremi – kuvani, pečeni, pire, u obliku čipsa ili prženi.

Da li je krompir zdrav?​

Široko se raspravljalo o tome da li je krompir zdrav ili ne. S jedne strane, to je povrće. S druge strane, krompir ima visok sadržaj ugljenih hidrata i visok je glikemijski indeks, što znači da njegovo konzumiranje može podići nivo šećera u krvi.

​Kakva je presuda?​

Prema zdravstvenim stručnjacima, krompir je zdrav i hranljiv. Sadrže korisne hranljive materije, uključujući vlakna, kalijum, gvožđe, vitamin C i vitamin B6.

Razlog zašto ljudi misle da su nezdravi je taj što način na koji su pripremljeni često nije zdrav.

​Stil kuvanja je bitan​

Krompir je isti, ali da li je zdrav ili nezdrav zavisi od toga kako ga kuvate. Na primer, pomfrit, koji je krompir pržen u ulju, nije toliko hranljiv kao običan pečen ili kuvan krompir.

Ako želite da jedete krompir što je moguće zdravije, možete ga peći, kuvati ili pržiti na vazduhu umesto da ga pržite u dubokom prženju.

Što se tiče ugljenih hidrata u krompiru, to je zapravo korist. Ugljeni hidrati su glavni izvor energije za mozak i telo, posebno tokom vežbi visokog intenziteta. Zbog toga je od suštinskog značaja da jedete hranu bogatu ugljenim hidratima. Ugljeni hidrati se takođe probavljaju i apsorbuju brže od proteina i masti.

Pored toga kako ih kuvate, važno je da vodite računa o tome sa čime ćete upariti svoj krompir. Zbog toga izbegavajte bilo kakve visokokalorične dodatke kao što su sir ili majonez.

Šta se dešava ako jedete krompir svaki dan?​

Svakodnevno jedenje krompira može imati koristi. Prema zdravstvenim stručnjacima, to bi moglo da snizi vaš krvni pritisak, sve dok ga ne pržite u dubokom prženju ili ga ne prelivate ili uparujete sa hranom bogatom zasićenim mastima.

Vlakna i kalijum u krompiru su dobri za zdravlje srca. Kalijum reguliše funkciju mišića, a vaše srce je važan mišić kome je potreban kalijum.

Možete li smršati dok jedete krompir?​

Ako ste na dijeti kako bi izgubili višak kilograma, i dalje možete da jedete krompir svaki dan, pod uslovom da se ne prejedate, da pratite kontrolu porcija, da održavate deficit kalorija i da ne kuvate krompir na način koji ga čini kalorijskim – kao što je prženi ili preliven sirom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar